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Email thread on Comment #763

Date:         Thu, 19 Feb 2009 11:36:30 -0800 
From: George A VLANTIS <george.vlantis@ST.COM> 
Subject: Re: [STDS-802-22] Comment 763 
To: STDS-802-22@LISTSERV.IEEE.ORG
Hi Ivan,
     Thanks for clarifying.  So, it's clear that the CPE must be programmed to look for certain provider ID's at the BS.  On the BS channel section issue, would you advocate moving CPEs in clusters (as you suggest), based on directionality of antennas, height of antenna, geolocation, predicted or measured RSS on alternate channels, etc.?   I'm thinking that this is the "right way" to do it, but a little heavy.  Certainly when more than one BS is involved (from the same provider), handing over to another BS at a different location gets even messier, as Cheng points out, with directionality.
Date:         Thu, 19 Feb 2009 14:33:03 -0500 
From: Ivan Reede <i_reede@AMERISYS.COM> 
Subject: Re: [STDS-802-22] Comment 763 
X-To:         George A VLANTIS <george.vlantis@ST.COM> 
To: STDS-802-22@LISTSERV.IEEE.ORG
Thanks George, you are helping me clarify.
As an operator (at least in our model) we will not allow the CPE to associate with another BS... because we do not sell the CPE, we supply it free of charge... customers are used to having the cable modem for free with the service subscription, having the DSL modem for free with the service subscription and are demanding the same from us. Since we supply the CPE, we require that all revenue from that CPE pass through us... so this should answer your question... there's no question of even thinking of sacrificing a customer, there's no question of letting a competitor offer a service using our CPE without an attached revenue.
Any other model would be akin to have us call the competitors and tell them we are giving away free CPE's and ask them where we should send the truck roll. While were at it, we even would give the truck roll for free... what a great business model.. for our competitors... and a sure way toward chapter 7 for us...
Date:         Thu, 19 Feb 2009 11:19:57 -0800 
From: Winston Caldwell <Winston.Caldwell@FOX.COM> 
Subject: Re: [STDS-802-22] Comment 763 
To: STDS-802-22@LISTSERV.IEEE.ORG
Cheng/Ivan,
 As suggested, accommodations for this could be developed – a handoff section in the standard.
As for comment 763, I haven’t seen opposition.  I suggest that the comment status be changed from “reject” to “counter”.  I think that the spirit of the suggested remedy is fine but Table 280 needs to be modified to account for the group’s decision on TV sensing.
Winston
Date:         Thu, 19 Feb 2009 11:10:30 -0800

From: George A VLANTIS <george.vlantis@ST.COM> 
Subject: Re: [STDS-802-22] Comment 763 
To: STDS-802-22@LISTSERV.IEEE.ORG 


Some good points.  I'm thinking that Ivan's requested functionality didn't mention whether he was willing to sacrifice a customer (potentially to a competitor), for better access due to directionality, RSS, etc.  Maybe he can clarify.  I'm thinking if he were not willing to sacrifice a customer, the economic constraints make the BS's choice of channel selection and the CPE's choice of BS not exactly straightforward.

From: Ivan Reede [mailto:i_reede@AMERISYS.COM] 
Sent: Thursday, February 19, 2009 7:13 AM
To: STDS-802-22@LISTSERV.IEEE.ORG
Subject: Re: [STDS-802-22] Comment 763
So Winston, we do agree.
Cheng, the reason I want the BS1 to instruct the CPE to move to BS2 is that background routing can be coordinated this way and the "handoff" can be relatively seamless. Letting the CPE find another BS may take quite some time and be noticeable. Moreover, if you are moving a CPE for load balancing purposes, you are never sure which BS the CPE will find and if he won't try to come back to the same BS!  So telling the CPE what frequency and what BS to associate to has a lot of value. As for the antenna directivity, yes, you are 100% correct... but since the operator should know the orientation of all the antennas in his system (gain, antenna pattern, direction in which they are pointing, polarization, etc.) he should be able to figure out the consequences of a CPE move before asking for it. It is also very possible that an operator may be short of bandwidth in an area on a single TV channel and he may have multiple BS installed on the same mounting structure to get more system bandwidth, in which case, he knows switching a CPE to the other BS does not warrant any problems due to CPE antenna directivity. This situation can also happen if the operator wanting high availability, uses VRRP in his router fabric.
From: Cheng Shan [mailto:cheng.shan@SAMSUNG.COM] 
Sent: Thursday, February 19, 2009 1:09 AM
To: STDS-802-22@LISTSERV.IEEE.ORG
Subject: Re: [STDS-802-22] Comment 763
Dear Winston and Ivan:
   Thanks for the reminder of the comment status.
   I agree that the scenario Ivan described is definitely possible. My comments are:
 
1.       Since CPEs are equipped with directional antennas, switching from one BS to another means the CPE may no longer enjoy the maximum antenna gain; on the other hand, the main lobe may point to an incumbent on the new channel and thus cause interference, the new associated BS must be aware of this and limit the CPE’s power if necessary. When directing a CPE to another BS2, BS1 should evaluate if the CPE can access BS2 or not according to the CPE antenna direction and mutual distance between the CPE and BS2. The best case will be, BS1 and BS2 are very close to each other from the view point of CPE, so that switching from one to another may not incur much degradation.
2.       It is an alternative that BS1 simply disassociate the CPE, the CPE will then automatically find another BS2 on another channel and try association. Nevertheless, it is always helpful if BS1 could give guidance to the CPE on which channel to find a new BS; but the CPE must be aware of that after switching, the association BS-ID might change and a new entry process might be necessary. This will slightly increase the CPE’s complexity.
 BR
Cheng
 From: Winston Caldwell [mailto:Winston.Caldwell@FOX.COM] 
Sent: 2009Äê2ÔÂ19ÈÕ 11:42
To: STDS-802-22@LISTSERV.IEEE.ORG
Subject: Re: [STDS-802-22] Comment 763
 Ivan,
 I do not think that we do see differently.  I agree with making your scenario possible.
 However, I think that the process that you describe is not one where a subset of a BS’s CPEs are on one channel while the remainder is on another channel.  Rather, the process that you describe would be one where your BS would disassociate some CPEs in your network and allow them to associate with one of your alternate BSs that is operating on another channel.
While I agree with accommodating what you describe, I do not see this as a channel management action.  I understand the channel management actions described as being those that can occur without having to disassociate/re-associate CPEs.
 Winston
 From: Ivan Reede [mailto:i_reede@AMERISYS.COM] 
Sent: Wednesday, February 18, 2009 4:10 PM
To: STDS-802-22@LISTSERV.IEEE.ORG
Subject: Re: [STDS-802-22] Comment 763
Yup, sorry guys, I do see differently.
Rationale: When a channel switch occurs, a base station may not have an acceptable channel for some of it's subscribers on the new channel so it may want to direct some of it's subscribers to another base station on another channel. This is especially true in the even the base station in question has to shut down because no additional frequencies are available and the frequency it is using has suddenly become un-available. In this case, the operator of the base station that has 2 seconds to shut down may want to redistribute the load of the various CPE’s amongst it's other bases to minimize customer service loss and to balance the load of CPE's between it's other base stations. This is a standard internet BGP routing mechanism 22 should support. The reverse can also happen, where a base station just became available or a neighboring base station is under a light load. A neighboring base station under heavy load may want to shed part of its load to another base station by simply asking some of it's CPE's to switch to the active channel of that base station.
For all these reasons, I think the base station should be able at will to broadcast a channel change to it's entire family of children or be able to move children by groups or individually as it sees fit.
 Hoping you understand and agree with this rationale,
 Ivan Reede
From: Winston Caldwell 
To: STDS-802-22@LISTSERV.IEEE.ORG 
Sent: Wednesday, February 18, 2009 5:34 PM
Subject: [STDS-802-22] Comment 763
 Cheng,
 The current status of your comment 763 is reject.  However, the ballot to approve the reject status failed.  Further, even though the ballot failed for this comment, it is listed as closed in the current version of the database.  My impression is that the comment should not be closed, but open.
 It is my current understanding that the group does not intend to support multi-channel operation; so I agree with your comment and suggested remedy.  The channel management action can not include directing a single CPE or (a partial) group of CPEs to a different channel ¨C the entire network would have to be changed to a different channel.  This action is covered by action 1.
 Does anyone feel differently?
 Thanks,
Winston
___________________________________
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