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All,

Ben approached me in the hallway today and said that there was some confusion about the TVWS rules in 15.4m.

Also, there may have been a question in 15.4k about ETSI rules as well.

Could one or more of you respond with the elements of the confusion? I have time this week, so I could try to clarify the US rules for you, and help or get some help for any ETSI issues.

Thanks,

John

 

John Notor



So to clarify, I am slightly confused and shared my confusion with John.

What I *should* have said is that there appears to be a difference between how 802.19 and 802.11 are interpreting the FCC regulations with respect to how a "type 1" device and "type 2" device interact, specifically if the periodic message that Type 2 devices transmit to inform Type 1 devices of the available channels (and other information?) are broadcast or directed.  Steve may be able to explain it better.

I don't think 15.4m has gotten to the point where it matters yet, and I am only just catching up with 15.4m.  When talking with Steve it seemed like it would be good to clear up any confusion before they do, so we don't end up with different groups in 802 working to different interpretation of the rules. 

Regarding the questions in 4k, there was some discussion about the rules in Europe for the 433MHz band and the 169MHz band, which I believe Steve (J) and Cristina know more about, so maybe they can chime in with specifics, and if there is a need to make a formal request for clarification we can get John to help us do so properly and efficiently.

So that's what I know about it...

-Ben Rolfe



Cristina,

Thanks for the summary. I'll see if I can come up with a quick set of answers.

John Notor



From Steve Jillings
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Subject: Re: TVWS questions
From:  SJilings@semtech.com (SJilings@semtech.com)

To: ben@blindcreek.com; gnu@notor.com;

Ce: cseibert@silverspringnet.com; pat kinney@KINNEYCONSULTINGLLC.COM; sshellha@qualcomm.com;
Date:  Tuesday, January 17, 2012 5:43 PM

Ben, John,

There were three questions relating to .4k and EN 300 220-1.

169 MHz:
Frequency Bands/frequencies Applications Maximum Channel spacing Spectrum access
radiated and mitigation
power, e.r.p./ requirement
power spectral (e.g. Duty cycle or
density LBT + AFA)
169,400 MHz to 169,475 MHz Tracking and 500 mW <50 kHz 1 % (see note 3)
tracil
169,400 MHz to 169,475 MHz Meter Renagding 500 mW <50 kHz 10 %
169,475 MHz to 169,4875 MHz Social alarms 10 mW 12,5 kHz 0.1%
169,5875 MHz to 169,6000 MHz Social alarms 10 mW 12,5 kHz 01%

NOTE 3: When either a duty cycle, Listen Before Talk (LBT) or equivalent technique applies then it shall not be user dependent/adjustable and shall be
quaranteed by appropriate technical means. For LBT devices without

Adaptive Frequency Agility (AFA) or equivalent techniques, the duty cycle limit applies.

Channel spacing is 12.5 kHz for Social Alarms and <50 kHz for Meter Reading and Tracking and tracing. It can be argued that both meter reading and tracking /
tracing fall with the remit of LECIM.

Since there is no relaxation on the modulation bandwidth, the modulation BW limits for channels > 25 kHz are defined as the at the adjacent channel band edge
(ref: Section 7.7.1 of the ETS! standard )

433 MHz:
Frequency Bands/frequencies Applications Maximum Channel spacing Spectrum access
radiated and mitigation
power, e.r.p./ requirement
power spectral (e.g. Duty cycle or
density LBT + AFA)
433,050 MHz to 434,790 MHz Non-specific use 10 mW INo requirement 10 %
(see note 4) (see note 3)
433,050 MHz to 434,790 MHz Non-specific use 1 mwW No requirement 100 %
(see note 5) For bandwidth
greater than
250 kHz the
power density
is limited to
434,040 MHz to 434,790 MHz Non-specific use <25 kHz 100 %
|(see note 5)

NOTE 3: When either a duty cycle, Listen Before Talk (LBT) or equivalent technique applies then it shall not be user dependent/adjustable and shall be
quaranteed by appropriate technical means. For LBT devices without

Adaptive Frequency Agility (AFA) or equivalent techniques, the duty cycle limit applies.
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NOTE 4: Devices supporting audio and video applications shall use a digital modulation method with a maximum bandwidth of 300 kHz. Devices supporting
analogue andlor digital voice shall have a maximum bandwidth not exceeding 25 kHz.

NOTE 5 Devices shall not support audio and/or video appiications. Devices supporting voice applications shall not exceed 25 kHz bandwidth and shall use
‘spectrum access technique such as LBT or equivalent; the transmitter shall include a power output sensor controlling the transmitter to a maximum transmit period

of 1 minute for each transmission.

The 10 mW erp band from 433.05 - 434.790 MHz designated for non-specific use is applicable to the 15.4k FSK PHY

870 MHz:
Frequency Bands/frequencies Applications Maximum Channel spacing Spectrum access
radiated and mitigation
power, e.r.p./ requirement
power spectral (e.g. Duty cycle or
density LBT + AFA)
863,000 MHz to 870,000 MHz Non-specific use 25 mw <100 kHz 0,1% or LBT + AFA
(see note 4) (Narrow/wideband (see note 6) (see notes 2, 3
modulation) and 9)
Modulation bandwidth up to
300 kHz is allowed
(see clause 7.7.3)
863,000 MHz to 870,000 MHz Non-specific use 25 mw INo requirement 0,1 % or LBT + AFA
(see note 4) (DSSS and other | Power density (see notes 3, 8
wideband is limited to and 9)
modulation other -4,5 dBm/
than FHSS) 100 kHz
(see notes 1
and 7)
863,000 MHz to 870,000 MHz Non-specific use 25 mw <100 kHz 0,1% or LBT
(see note 4) (FHSS (seenote 1) [(see table 6) (see notes 2 and 9)
modulation) (see note 6)

NOTE 2: For frequency agile devices without LBT (or equivalent techniques) operating in the frequency range 863 MHz to 870 MHz, the duty cycle limit applies to
the total transmission unless specifically stated otherwise (e.g. clause 7.10.3)

NOTE 3: When either a duty cycle, Listen Before Talk (LBT) or equivalent technique applies then it shall not be user dependent/adjustable and shall be
quaranteed by appropriate technical means. For LBT devices without

Adaptive Frequency Agility (AFA) or equivalent techniques, the duty cycle limit applies.

NOTE 4: Devices supporting audio and video applications shall use a digital modulation method with a maximum bandwidth of 300 kHz. Devices supporting
analogue andlor digital voice shall have a maximum bandwidth not exceeding 25 kHz.

NOTE 6: The preferred channel spacing is 100 kHz allowing for subdivision into 50 kHz or 25 kHz.

NOTE 7: The power density can be increased 1o +6,2 dBm/100 kHz and -0,8 dBm/100 kHz, if the band is limited to 865 MHz to 868 MHz and 865 MHz to 870
MHz respectively.

NOTE 8: For wideband modulation other than FHSS and DSSS with a bandwidth of 200 kHz to 3 MHz, duty cycle can be increased to 1 % if the band is limited to
865 MHz to 868 MHz and power to <10 mW e.r.p.

NOTE 9: Duty cycle may be increased to 1 %f the band is limited to 865 MHz to 868 MHz

A question that arose in 15.4k sessions as to whether for systems that are specified as FHSS and are restricted to channel spacing of <100 kHz, a modulation
bandwidth of >100 kHz might be allowed. The case already exists that Non-specific use (Narrowiwideband modulation), whereby the channel spacing is <100 kHz
allow for a modulation bandwidth up to 300 kHz (as defined in Section 7.7.3 of the ETS! standard).

According to Section 7.7 of EN 300 220-1, "For the equipment to which it applies, this test serves the purpose of measuring the equivalent of adjacent channel and
adjacent or out-of-band band emissions." The question that | had asked Notified Bodies for their interpretation was whether having defined a channel spacing (be it
100 kHz or 200 kHz) as to whether even although modulation bandwidths up to 300 kHz (albeit the inference is digital video / audio) were allowed, is whether
having defined a channel spacing we could exceed the modulation bandwidth of that channel (measured at -30 dBm in a 1 kHz RBW).

To date | haven't received a constant response from Notified Bodies, ETS! or TG28 (dating back to before the Atlanta Plenary).
Clarification is required to allow 4k standard development.

Regards,
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From Steve Jillings

Hi John,

While the tables and notes are a cut and paste from EN 300 220-1, my comments and observations on modulation bandwidth and channel spacing are purely my interpretation.

I strongly recommend that .4k seek guidance and advice from .18 with regards to this regulatory matter and will attend the PM2 .18 session should this topic be discussed.

Regards,

Steve
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