March 2021		doc.: IEEE 802.11-21/0429r1
IEEE P802.11
Wireless LANs
	Comment Resolution subclause 10

	Date:  2021-03-10

	Author(s):

	Name
	Affiliation
	Address
	Phone
	email

	Liwen Chu
	NXP
	
	
	

	
	
	
	
	

	
	
	
	
	

	
	
	
	
	

	
	
	
	
	

	
	
	
	
	

	
	
	
	
	

	
	
	
	
	

	
	
	
	
	



Abstract
This submission resolve the following comments for subclause 10 of 802.11bd D1.0:
· 1406, 1492, 1557, 1753, 1229, 1149, 1252, 1517, 1844, 1253, 1281, 1481

Revisions: 





Interpretation of a Motion to Adopt

A motion to approve this submission means that the editing instructions and any changed or added material are actioned in the TGax Draft.  This introduction is not part of the adopted material.

Editing instructions formatted like this are intended to be copied into the TGax Draft (i.e. they are instructions to the 802.11 editor on how to merge the text with the baseline documents).

TGax Editor: Editing instructions preceded by “TGax Editor” are instructions to the TGax editor to modify existing material in the TGax draft.  As a result of adopting the changes, the TGax editor will execute the instructions rather than copy them to the TGax Draft.
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	CID
	Page
	Line
	Comment
	Proposed Change
	Resolution

	1406
	29
	9
	Talking of "without exchange of HT Capabilities or VHT Capabilities" is weird because of course an NGV STA wouldn't do HT/VHT stuff (and also "element" is missing)
	Change to "without capability exchange"
	Revised 

TGbd editor to make change as shown in 11-21/0429r0 under CID 1406

	1492
	29
	10
	It would be better not to specify a capabilities exchange here. Change "exchange of HT Capabilities or VHT Capabilities" with "negotiation of capabilities,"
	Change "exchange of HT Capabilities or VHT Capabilities" with "negotiation of capabilities,"
	Revised 

TGbd editor to make change as shown in 11-21/0429r0 under CID 1492

	1557
	29
	10
	Why does an NGV STA care about exchange of HT Capabilities or VHT Capabilities or not?
	Please clarify.
	Revised 

Discussion: what the text want to say is that the capabilities exchange for A-MPDU operation is not needed.

TGbd editor to make change as shown in 11-21/0429r0 under CID 1557

	1753
	29
	10
	"An NGV STA may transmit A-MPDU without exchange of HT Capabilities or VHT Capabilities with maximum length specified in Clause 31.2.3 (A-MSDU operation, A-MPDU operation, and BA operation)." From this sentence, a question, whether an NGV STA can be an HT STA or a VHT STA, arises.
	Clarify somewhere whether the NGV STA is an HT STA or a VHT STA.
	Revised 

Discussion: what the text want to say is that the capabilities exchange for A-MPDU operation is not needed.

TGbd editor to make change as shown in 11-21/0429r0 under CID 1753



10. MAC sublayer functional description
10.12.2 A-MPDU length limit rules
TGbd editor: change 10.12.2 as follows (the text not shown is not changed):
……
(#1406, 1492, 1557, 1753) An NGV STA may transmit A-MPDU without capability exchange of HT Capabilities or VHT Capabilities with maximum length  as specified in Clause 31.2.3 (A-MSDU operation, A-MPDU operation, and BA operation) . An NGV STA shall support reception of A-MPDU as specified in Clause 31.2.3 (A-MSDU operation, AMPDU operation, and BA operation).
……


	CID
	Page
	Line
	Comment
	Proposed Change
	Resolution

	1229

	39
	
	Clause 31.2.3 explicitly allows nonzero TXOP values. This conflicts with 802.11-2016 Clause 10.2.4.2, which states that TXOP = 0 whenever dot11OCBActivated is TRUE.  We should modify 10.2.4.2 to limit the TXOP=0 requirement to the case that dot11NGVActivated is FALSE. With that change, 31.2.3 is free to set TXOP to a nonzero value since it only applies when dot11NGVActivated is True
	This comment changes clause 10.2.4.2, which is not currently invoked in D1.0.  In IEEE 802.11-2016, in the paragraph following Table 10-1 on page 1298, change "except for TXOP limits, which shall be set to 0" to "except for TXOP limits when dot11NGVActivated is false, which shall be set to 0".
	Rejected

Discussion: the TXOP limit being 0 adds the restriction about the frame exchanges. The Duration in frame can have non zero value when the TXOP limit is 0. 








	CID
	Page
	Line
	Comment
	Proposed Change
	Resolution

	1149
	29
	47
	"NGV block ack" is stated only once in 10.25.1. The description of "NGV block ack" is not specified.
	Either modify the term "NGV block ack" in 10.25.1 to be aligned with Clause 31.2.3 or define the operation of "NGV block ack"
	Revised

TGbd editor to make changes in 11-21/0429r0 under CID 1149

	1252
	29
	32
	use of negation for normative behavior is unadvisable, instead of
saying what is not allowed say what is allowed.
"A STA shall not transmit an NGV PPDU that has a duration (as determined by the PHY-TXTIME.confirm
primitive defined in 6.5.6 (PLME-TXTIME.confirm)) that is greater"
	modify the sentence in the comment to say "a STA shall transmit an NGV
PPDU with a duration that is smaller or equal to PLME-TXTIME.confirm (refer to 6.5.6)
	Rejected

Discussion: “shall not” is widely used in 802.11 baseline specification.

	1517
	29
	48
	Is NGV block ack a new block ack variant? If so then I don't think it is defined any where or included in table 9-28 of the baseline
	Calrify
	Revised

TGbd editor to make changes in 11-21/0429r0 under CID 1517

	1844

	29
	48
	Where is the "NGV block ack" specified? At least a reference should be provided here.
	Provide a reference to where the "NGV block ack" is specified.
	Revised

TGbd editor to make changes in 11-21/0429r0 under CID 1844



10.25 Block acknowledgment (block ack)
10.25.1 Introduction
TGbd editor: Change the 2nd paragraph as follows:
(#1149, 1517, 1844)The block ack mechanism is initialized by an exchange of ADDBA Request/Response frames, except for GLK-GCR block ack and NGV block ack between two NGV STAs, or by using the unsolicited block ack extension mechanism. After initialization, blocks of QoS Data frames may be transmitted from the originator to the recipient. A block may be started within a polled TXOP, within an SP, or by winning EDCA contention. The number of frames in the block is limited, and the amount of state that is to be kept by the recipient is bounded. The MPDUs within the block of frames are acknowledged by a BlockAck frame, which is requested by a BlockAckReq frame.


	CID
	Page
	Line
	Comment
	Proposed Change
	Resolution

	1253
	29
	61
	"An NGV STA does not setup or modify block ack parameters.
NGV STAs use block ack policy as specified in Clause 31.2.3
(A-MSDU operation, A-MPDU operation, and BA operation)."

This seems to be normative text but uses non-normative verb.
In addition it uses negation for nor good reason which is cannot be tested.
	Remove non-normative and negation statements about what STA dont do.
specify what the STAs do do.
	Revised

TGbd editor to make changes under CID 1253 in 11-21/0429r0

	1281
	29
	61
	It is not relevant that an NGV STA does not setup or modify block ack parameters.  All that needs to be specified is that an NGV STA shall use the block ack parameters specified in Clause 31.2.3.
	Replace the paragraph with:
"An NGV STA shall use the block ack parameters and policy specified in Clause 31.2.3 (A-MSDU operation, A-MPDU operation, and BA operation)."
	Revised

TGbd editor to make changes under CID 1253 in 11-21/0429r0

	1481

	29
	61
	undefined term - in this location and throughout the draft, there is the use of a term "block ack policy" - but in the baseline, there is no such term - in 10.25 of the baseline, there are two terms: "block ack mechanism" and "block ack agreement" - I believe that each of these terms should be used as appropriate here and elsewhere in the document - alternatively, the draft could be attempting to create this new concept, and if so, there needs to be a clear statement that there is such a new concept, called "block ack policy"
	replace instances of "block ack policy" with either "block ack mechanism" or "block ack agreement" throughout the draft, as appropriate, for example, in this instance, the correct term would be "block ack mechanism" and in this instance there should also be an article, i.e. "the block ack mechanism" - or, create a clear definition for your new term "block ack policy"
	Revised

TGbd editor to make changes under CID 1253 in 11-21/0429r0

TGbd editor: Change “block ack policy” to “block ack parameters” through the draft




10.25.2 Setup and modification of the block ack parameters
TGbd editor: Change the 10.25.2 as follows (the text not shown is not changed):
……
(#1253, 1281, 1481) An NGV STA does not setup or modify block ack parameters. NGV STAs shall use block ack policy parameters as specified in Clause 31.2.3 (A-MSDU operation, A-MPDU operation, and BA operation).
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