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Abstract
This submission provisions with resolutions to the following 17 CIDs for sub-clause 27.2.2 (TXVECTOR and RXVECTOR parameters), 27.2.3 (TRIGVECTOR parameters) and 27.2.4 (PHYCONFIG_VECTOR parameters) of IEEE P802.11ax D5.0, including suggested spec text modification to IEEE P802.11ax D5.0 to TGax editor:

· CIDs: 22029, 22162, 22210, 22295, 22382, 22383, 22415, 22418, 22458, 22459, 22554



Revisions:
· R0, comment resolutions initial draft.
· R1, correct typos in the discussion of CID 22295
· R2, update the proposed modification as part of resolution to CID 22554; change resolution to CID 22458



	

	
Interpretation of a Motion to Adopt

A motion to approve this submission means that the editing instructions and any changed or added material are actioned in the TGax Draft.  This introduction is not part of the adopted material.

Editing instructions formatted like this are intended to be copied into the TGax Draft (i.e. they are instructions to the 802.11 editor on how to merge the text with the baseline documents).

TGax Editor: Editing instructions preceded by “TGax Editor” are instructions to the TGax editor to modify existing material in the TGax draft.  As a result of adopting the changes, the TGax editor will execute the instructions rather than copy them to the TGax Draft.

	CID
	Pg/Ln
	Clause
	Comment
	Proposed Changed
	Resolution

	22029
	545.5
	27.3.10.5
	aSignalExtension definition refers to Table 19-25, but that only defines aSignalExtension  for 2.4 and 5 GHz (i.e. not 6 GHz)
	Insert Table 19-25 into this draft and change "0μs when operating in the 5 GHz band" to "0μs when operating other than in the 2.4 GHz band"
	Revised

Discussion: Agree on the issue addressed by the comment. While the referred parameter aSignalExtension in sub-clause 27 should be re-defined in Table 27-55, instead of modifying the same parameter in Table 19-25.

Instruction to TGax Tech Editor: 
Please implement the proposed modification to 11ax spec draft D5.0 as part of the resolution to CID 22029 as in 11-19/1896r1.




---------------------------Proposed Spec Text Modifications for CID 22029----------------------------------
TGax Editor: please modify the definition of parameter SignalExtension at pg545/ln05 in sub-clause 27.4.4 in IEEE P802.11ax D5.0 as proposed below as part of resolution to CID 22029.

27.3.10.5 L-SIG
……
SignalExtension is 0 us if the TXVECTOR parameter NO_SIG_EXTN is true and is aSignalExtension as
defined in Table 19-25 27-55 (HTHE PHY characteristics) if the TXVECTOR parameter NO_SIG_EXTN is false [CID # 22029]


TGax Editor: please add a new raw for parameter aSignalExtension in Table 27-55 – HE PHY characteristics at pg678/ln17 in IEEE P802.11ax D5.0 as proposed below as part of resolution to CID 22029.

27.4.4 HE PHY

……
Table 27-55—HE PHY characteristics

	Characteristics
	Value

	aRxPHYDelay
	Implementation dependent

	aSignalExtension
	0μs when operating in the 5 GHz or above band 
6μs when operating in the 2.4 GHz band[CID # 22029]

	aCCAMidTime
	Implementation dependent

	…
	…




-------------------- End of proposed changes for resolution to CID 22029 ------------------------
	CID
	Pg/Ln
	Clause
	Comment
	Proposed Changed
	Resolution

	22162
	487.10
	27.2.3
	Many of the parameters of Table 27-2--TRIGVECTOR parameters don't actually seem to have any behaviour associated with them (e.g. HE_MCS_LIST, UL_DCM_LIST)
	Associate some behaviour to each of the parameters.
	Rejected

Reason: 
The comment is not correct. There’re notes for each of the commented parameter for detailed explanation of behavior in consistence with corresponding fields in a Trigger frame. 

	22210
	27.2.2
	482.43
	CID 20477: again, the concept of "global" numbering of spatial streams is undefined
	Delete "globally " in "spatial streams are globally numbered starting from 1" in the referenced subclause
	Rejected.

Reason: 

The word ‘globally’ is well defined.

Discussion: 

The sentence “spatial streams are globally numbered” implies that the spatial streams are numbered by AP uniquely mapping to the CSD offset. Texts below supports the above definition as in 11ax D5.0: 

1. For HE TB PPDU response to trigger frame, STARTING_ STS_ N UM is set to the value of 3-bit Starting Spatial Stream subfield of SS allocation subfield in user field of trigger frame, which indicates the starting spatial stream of the current triggered user and is set to the starting stream number minus 1.


2. Similarly, for HE TB PPDU response to TRS control subfield and NFRP trigger frame, the STARTING_ STS_ NUM is respectively set to 0 and STARTING_STS_NUM = (AID – Starting AID) / 18 / 2BW


Please Refer to subclause 26.5.2.3.3, 26.5.2.3.4 and 26.5.7.2  for more details.



	22295
	488.19
	27.2.3
	The AID12 in the Trigger frame can only contain values up to 2007 when identifying one or more STAs, so the AID12_LIST actually is a list of AID11s
	In Table 27-2--TRIGVECTOR parameters change AID12_LIST to AID11_LIST.  At the end of the NOTE add "The MSB of the AID is always 0."
	Rejected.

Reason: 
The parameter AID12_LIST is a list of AIDs of the intended STA in format of AID12 field as defined in 9.3.1.22. Though the comment is partially right that as in current definition only 1~2007 is used, it’s not necessary to create a new AID11 format which can hardly provide a benefit in performance and complexity.

	22382
	27.2.2
	

	CID 20707.  "SCRAMBLER_INITIAL_VALUE" would be clearer as "SCRAMBLER_INITIALIZATION_FIELD", since what the scrambler initial value is *not* what is being communicated; what is being communicated is the (scrambled) value of the Scrambler Initialization field.  The resolution said "The group had discussion as in 11-18/0754r0 and agreed to name the parameter as "SCRAMBLER_INITIAL_VALUE." but that document is not about the name of the parameter, it's about what it contains in the TXVECTOR.  Note that as Table 27-1 indicates, this parameter "In TXVECTOR, if present, indicates the value of the ***Scram-
bler Initialization field*** in the SERVICE field, after scrambling.
In RXVECTOR, indicates the value of the ***Scrambler Initial-
ization field*** in the SERVICE field, prior to descrambling." (my emphasis)
	Change "SCRAMBLER_INITIAL_VALUE" to "SCRAMBLER_INITIALIZATION_FIELD" throughout
	Rejected

Reason: 
The parameter “SCRAMBLER_INITIAL_VALUE” has its specific definition without ambiguity. And the proposed new name “SCRAMBLER_INITIALIZATION_FIELD” doesn’t provide more explanation that saves readers’ time to check the definition of the parameter before understanding it. 

Discussion:
The commented text should be at pg484/ln48.



	22383
	26.2.6.3
	
	CID 20719.  The point is that the current text is not crystal clear, and so to avoid interop problems a NOTE would be helpful
	After the para referring to SCRAMBLER_INITIAL_VALUE in the referenced subclause add a "NOTE---The TXVECTOR parameter SCRAMBLER_INITIAL_VALUE does not contain the scrambler seed. The scrambler seed to be must be derived from this parameter.
	Rejected

Reason:
The commented interop problems don’t exist.

Discussion:
In current spec, it’s clearly stated that the parameter SCRAMBLER_INITIAL_VALUE in TXVEXCTOR for transmitting CTS frame is set to the same value as the RXVECTOR parameter SCRAMBLER_INITIAL_VALUE of the PPDU carrying MU-RTS trigger frame, to guarantee that the received CTS frames from different STAs are completely identical at PHY level, as defined in sub-clause 26.2.6.3. Furthermore, the scrambling process is clearly defined in sub-clause 27.3.11.4. 

	22415
	476.64
	27.2.2
	CID 21020.  Resolution claims that "The current note for parameter of "CH_BANDWIDTH" for HE_TB PPDU as in Table 27-1 has addressed the comment." but it hasn't, since the comment was about adding to the NOTE!
	In the NOTE for CH_BANDWIDTH in Table 27-1 append ", which is in the TXVECTOR parameter RU_ALLOCATION"
	Rejected.

Reason:
The current note for parameter of “CH_BANDWIDTH” for HE_TB PPDU as in Table 27-1 has addressed concern as in the original comment and the proposed change doesn’t provide more clarification about the parameter “CH_BANDWIDTH”. 

Discussion: 
The comment CID 21020 (again, repeating CID 16115) is “The comment was about HE TB PPDUs, and specifically those where the PPDU is OFDMA, i.e. does not span the full channel bandwidth”. It’s exactly what the current Note means, “The TXVECTOR parameter CH_BANDWIDTH does not represent the channel width of the transmitted PPDU”. That’s why the CID 21020 is rejected with the reason “The current note for parameter of “CH_BANDWIDTH” for HE_TB PPDU as in Table 27-1 has addressed the comment.” 
Further, the commenter requested to extend the current note with an additional statement “, which is in the TXVECTOR parameter RU_ALLOCATION”. The requested adding is to explain what the channel width of a transmitted PPDU is when it’s an HE_TB PPDU, especially when it’s an OFDMA PPDU. But that explanation is not about the CH_BANDWIDTH itself and it’s not supposed to happen at a place specifically for the explanation for CH_BANDWIDTH parameter. 
 

	22418
	27.2.2
	486.52

	CID 20899.  The resolution doesn't seem to address the comment.
	In Table 27-1, after "For an HE TB PPDU, [...] MU in the RXVECTOR column indicates the parameter is not present" append " (the receiver knows the values since they were specified in the triggering PPDU)"
	Rejected

Reason:
Commenter’s intention could be understood but the proposed change to add extra explanation is not necessary since the reception related primitives parameters and operations for HE TB PPDU has been clearly described in 8.3.5.18, 27.2.1 and 27.2..3

	22458
	27.2.2
	476.22
	What is "a higher frequency?"
	Need to clarify what "a higher frequency" is with respect to.
	Revised

Discussion:
The commented definition is about the enumerated value “ER-RU-H-106” which is defined as “ER-RU-H-106 for a higher frequency 106-tone RU in the primary 20 MHz channel”. The comment is correct that the current statement is not accurate in syntax. 

Instruction to TGax Tech Editor: 
Please implement the proposed modification to 11ax spec draft D5.0 as part of the resolution to CID 22458 as in 11-19/1896r2.

	22459
	27.2.2
	384.19

	Line 10 states ".... the pre-HT modulated fields might be beamformed."  Should it be a definite statement like " ... is beamformed?"  If not, please add the conditions that is not.
	Please clarify as in the comment line if agreed.
	Revised

Discussion:
The commented text is supposed to be at P484 L19. The addressed Note at P484L19 was added to resolve the CID16768 as in 11-18-2023-02-00ax-comment-resolution-on-cid-16768, as cited for clarification below:  

“Supporting BEAM_CHANGE or not at receiver does not affect the reception. Any STA can support BEAM_CHNAGE = 0 and BEAM_CHNAGE = 1 case without any efforts. Smoothing or not is a receiver’s decision. Receivers should check if the channel can be smoothed or not. Even for beamformed HE frames, the channel needs to be smoothable if 1x HE-LTF and 2x HE-LTF are used. 

Knowing the Beamformed from HE-SIGA does not help the preamble reception. So adding the capability bit is not necessary.

However, adding an informative note about the setting of BEAM_CHANGE may help the understanding. The note is added to the Table 28-1—TXVECTOR and RXVECTOR parameter”

However, I agree with the commenter that the term “might” in the mentioned Note is confusing though it’s supposed to provide more helping clarification. The added Note should be very clear to both transmitter and receiver what it means when BEAM_CHANGE=0 and BEAMFORMED=1, though it causes no difference to the receiver whether pre-HE portion of the received HE PPDU is beamformed or not. A note could be added to the sub-clause where the related function is described if there’s comment for that in future.
 
Instruction to TGax Tech Editor: 
Please remove the Note at Pg484/Ln18, as the proposed modification to 11ax spec draft D5.0 as part of the resolution to CID 22459 as in 11-19/1896r1.

	22554
	27.2.2
	477.10

	There are two instances of INACTIVE_SUBCHANNELS in the TXVECTOR/RXVECTOR - P477L10 and P486L35.
	Merge the two instances of INACTIVE_SUBCHANNELS into one.
	Revised.

Discussion: 

Agree on the comment.

Instruction to TGax tech editor:
Please implement the proposed modification to 11ax spec draft D5.0 as part of the resolution to CID 22554 as in 11-19/1896r2.








-------------- Proposed Spec Text Modifications for Resolution to CID 22458/22459/22554 -------------------


TGax Editor: please modify Table 27-1 (TXVECTOR and RXVECTOR parameters) under clause 27.2.2.2  TXVECTOR and RXVECTOR parameters as below as part of resolution to CID 22458(P.L. 476.22), CID 22459(P.L 484.19) and 22554(P.L 477.10)


27.2.2 TXVECTOR and RXVECTOR parameters

……
Table 27-1—TXVECTOR and RXVECTOR parameters
	Parameter
	Condition
	Value
	TXVECTOR
	RXVECTOR

	…
	…
	…
	…
	…

	CH_BANDWIDTH
	…
	…
	…
	…

	
	FORMAT is HE_ER_SU
	Indicates the channel width of the PPDU.

Enumerated type:
ER-RU-242 for athe 242-tone RU in the primary 20 MHz
channel
[bookmark: _GoBack]ER-RU-H-106 for athe higher frequency 106-tone RU in the primary 20 MHz channel[CID#22458]
	Y
	Y

	
	…
	…
	…
	…

	BEAM_CHANGE
	FORMAT is HE_SU or HE_ER_SU
	Integer:
Set to 0 to indicate that the spatial mapping of the pre-HE modulated fields are the same as the first symbol of HE-LTF field.
Set to 1 to indicate that the spatial mapping of the pre-HE modulated fields are different from the first symbol of HE-LTF field.

NOTE—If BEAM_CHANGE is 0 and BEAMFORMED is 1, then the pre-HE modulated fields might be is beamformed.  [CID#22459]
	Y
	Y

	
	Otherwise 
	Not present
	N
	N

	…
	…
	…
	…
	…

	INACTIVE_SUBCHANNELS
	FORMAT is HE_MU and CH_BANDWIDTH is any value for preamble puncturing, or FORMAT is NON_HT and NON_HT_MODULATION is NON_HT_DUP_OFDM, or FORMAT is HE_SU and PSDU_LENGTH is 0 [CID#22554]


	Indicate the 20MHz subchannels that are punctured

A 8-bit bitmap array indexed by the 20Mhz subchannels in ascend order with the LSB indicating the lowest frequency 20MHz subchannel. A bit is set to 1 to indicate that the corresponding 20MHz is punctured and set to 0 to indicate the corresponding 20MHz is not punctured. [CID#22554]

	Y
	N

	
	Otherwise 
	Not present
	N
	N

	…
	…
	…
	…
	…

	INACTIVE_SUBCHANNELS
	FORMAT is NON_HT and NON_HT_MODULATION is NON_HT_DUP_OFDM, or FORMAT is HE_SU and PSDU_LENGTH is 0
	Indicates whether or not 20MHz subchannel is punctured. INACTIVE_SUBCHANNELS is an 8-bit map with an encoding that is the same as that for the Disallowed subchannel Bitmap subfield (see 9.3.1.19(VHT/HE NDP Announcement frame format)) [CID # 22554]
	O
	N

	
	Otherwise 
	Not present [CID # 22554]
	N
	N




-------------------- End of proposed changes for resolution to CID 22459/22554 ---------------------
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