Mar 2019		doc.: IEEE 802.11-18/0407r3
IEEE P802.11
Wireless LANs
	Comment Resolutions for xVECTORs 

	Date:  2019-03-10

	Author(s):

	Name
	Affiliation
	Address
	Phone
	email

	Bo Sun
	ZTE
	ZTE  R&D center, #9 Wuxingduan, Xifeng Rd., Chang’an district, Xi’an, China
	+86-29-68700944
	Sun.bo1@zte.com.cn

	
	
	
	
	




Abstract
This submission provisions with resolutions to the following 20 CIDs for sub-clause 27.2.2 (TXVECTOR and RXVECTOR parameters), 27.2.3 (TRIGVECTOR parameters) and 27.2.4 (PHYCONFIG_VECTOR parameters) of IEEE P802.11ax D4.0, including suggested spec text modification to IEEE P802.11ax D4.0 to TGax editor:
· CIDs: 20477, 20557, 20707, 20711, 20726, 20731, 20775, 20787, 20894, 20899, 21020, 21025, 21026, 21363, 21382, 21383, 21384, 21406, 21409, 21407


Revisions:
· R0, comment resolutions initial draft.
· R1, resolution updated
· R2, CID 21026 not resolved; CID 21383 and 21406 transferred to Youhan; CID 20711 and 21409 need more check
· R3, resolution to CID 20711 updated.




	

	
Interpretation of a Motion to Adopt

A motion to approve this submission means that the editing instructions and any changed or added material are actioned in the TGax Draft.  This introduction is not part of the adopted material.

Editing instructions formatted like this are intended to be copied into the TGax Draft (i.e. they are instructions to the 802.11 editor on how to merge the text with the baseline documents).

TGax Editor: Editing instructions preceded by “TGax Editor” are instructions to the TGax editor to modify existing material in the TGax draft.  As a result of adopting the changes, the TGax editor will execute the instructions rather than copy them to the TGax Draft.
	CID
	Pg/Ln
	Clause
	Comment
	Proposed Changed
	Resolution

	21409
	454.31
	27.2.2
	In FORMAT HE_MU, "CBW160" is assigned to CH_BANDWIDTH to represent full 160 MHz and 80+80 MHz.  But, in HE_SU and HE_TB, 160 MHz and 80+80 MHz are separately represented.  How do we tell 160 MHz and 80+80 MHz in HE_MU?
	Please provide clarification or a note (if covered elsewhere) in HE_MU.
	Revised

Response:
The commenter made a point that the interpretation of “CBW160” is not in consistent for HE SU PPDU and HE MU PPDU. And in Table 27-3, the CBW160 is interpreted as only indicating the HE 160 MHz PPDU. To keep all the relevant text in consistent, it’s better to keep original CBW160 and add CBW80+80. Though in this way, the enumeration value of CH_BANDWIDTH is not in consistent with the Bandwidth field in HE-SIG-A, it could be understood as a mapping rule from the enumeration values to 2 bits (SU) or 3 bits (MU) signaling.  
And also note that there’re several places in the spec has referred to CBW160 to indicate both 160 MHz and 80+80 MHz bandwidth. These place should also be updated with reference to CBW160 and CBW80+80 individually.

Instruction to TGax tech editor: 
1). Please implement to IEEE P802.11ax D4.0 the proposed changes corresponding to resolution to CID 21409 as in 11-18/0407r2

	21020
	454.55
	27.2.2
	Re CID 16115: the resolution does not address the comment.  The comment was about HE TB PPDUs, and specifically those where the PPDU is OFDMA, i.e. does not span the full channel bandwidth
	In the NOTE for CH_BANDWIDTH in Table 27-1 append ", which is in the TXVECTOR parameter RU_ALLOCATION"
	Rejected.

Reason:
The current note for parameter of “CH_BANDWIDTH” for HE_TB PPDU as in Table 27-1 has addressed the comment. 

	21407
	458.00
	27.2.2
	Which 8 bits represent the lowest 20 MHz if CBW is 40, 80, 160, or 80+80 MHz?.
	Please clarify and suggest adding the RU Allocation representations to Annex Z to complete the HE-SIG-B content examples.
	Rejected.

Reason:
The TXVECTOR parameters define an interface for PHY/MAC communication. The detailed data structure design is left for implementation design.

	21363
	458.28
	27.2.2
	For the TXVECTOR, indicates the RU Allocation subfield of Common field in the HE-SIG-B of the transmitted PPDU ...
	If the bits indicate the common block size (without DC RU allocation), 32-bits is not correct for 160 and 80+80 MHz. Also, remove referrence to "trigger frame format" for this condition which is HE_MU and SIG_B_COMPRESSION_MODE 0
	Revised.

Response:
Agree on the comment that the bit numbers of 40/80/160/80+80 MHz in comment-SIG-B is only for one 20 MHz. It should be doubled for more than 20 MHz cases.  The reference to “trigger frame format” is to explain for the RXVECTOR, the RU_ALLOCATION parameter is using the same coding for both HE_MU PPDU and HE_TB PPDU. But it’s better to make a modification to explain the purpose. 

Instruction to TGax tech editor: 
Please implement the same change as to comment CID 21382.

	21382
	458.34
	27.2.2
	"32 bits for a 160 MHz or 80+80 MHz PPDU."
Should be 64 bits. This was agreed earlier in  11-18/1759r2, but Incorrectly implemented.
	Correct
	Accepted.

Discussion:
As pointed out by the commenter, this issue has been addressed in 11-18/1759r2 but incorrectly implemented in D4.0. 

	[bookmark: _GoBack]20477
	460.42
	27.2.2
	There are references to "starting spatial stream"s, a Starting Spatial Stream subfield and a STARTING_STS_NUM parameter, but there's no description of how spatial streams are numbered.  And the concept of a "global space-time stream" is undefined.  And there is confusion between SSes and STSes
	In Table 27-1 in the STARTING_STS_NUM row, change "Indicates the starting STS number in the global space-time
streams for the UL MU MIMO." to "Set to the starting spatial stream number minus 1 (spatial streams are numbered starting from 1).".  Globally replace "STARTING_STS_NUM" with "STARTING_SS_NUM"
	Revised.

Response:
Agree on the comment. The “global space-time” is a confusing conception. It could be defined as “spatial streams are globally numbered starting from 1”.  And throughout the whole spec, there’s only one place referring “STARTING_SS_NUM” incorrectly.

Instruction to TGax tech editor: 
1). Replace “Indicates the starting STS number in the global space-time
streams for the UL MU MIMO.” with “ Set to the starting spatial stream number minus 1 (spatial streams are globally numbered starting from 1).” at pg460/ln42 in IEEE P802.11ax D4.0.

2). Change  “STARTING_SS_NUM” to “STARTING_STS_NUM” at Pg577/Ln58 in IEEE P802.11ax D4.0

	20787
	447.35
	27.2.2
	Re CID 16349: CID 9490 in 17/0465, given as rejection reason in the resolution, is not about the comment.  17/0465 appears to be about "Various PHY participants indicated desire to have the PE duration computation to be described within the PHY clause (clause 28), which means that the TXVECTOR should not pass the actual PE duration (except for the case of UMRS)." but the comment is about passing the PE for both Trigger frames and TRS (nee UMRS)
	Make both cases or neither take a TXVECTOR parameter for the PE
	Rejected

Reason
The spec has defined the way to calculate the PE duration for TRIGGER_FRAME mode as in sub-clause 27.3.12 (Packet extension). And the spec also defines the parameter DEFAULT_PE_DURATON only for TRS mode to calculate the PE duration. It’s not necessary to define a TXVECTOR parameter for TRIGGER_FRAME mode to calculate the PE duration in another way. 

	20775
	462.13
	27.2.2
	Re CID 16261: "Since PE_DURATION parameter is not used in the spec, this entry is deleted." -- it still appears in the spec
	Delete the PE_DURATION row in Table 27-1
	Accepted

Discussion: 
The “PE_DURATION” parameter is not actually used in any case for TXVECTOR and there’s no definition of how to use it in RXVECTOR. Therefore it could be removed.

	20711
	462.42
	27.2.2
	"Set to 0 if the PPDU is not addressed to an AP except as indi-
cated in 26.11.2 (UPLINK_FLAG)." is missing some cases (e.g. addressed to AP but meets the exception in 26.11.2)
	Change to "Set to 0 otherwise."
	Revised

Discussion: 
Agree on the comment in principle. If we check the exception described in sub-clause 26.11.2 (UPLINK_FLAG), we can find the exact exception only applies for HE ER SU PPDU under some conditions. So it’d more clear to describe the UPLINK_FLAG value for HE ER SU specifically. The TXVECTOR and RXVECTOR parameters’ values in Table 27-1 are described from PHY point of view. Therefore in any condition, the parameter UPLINK_FLAG set to 1 means the PPDU is addressed to an AP, to PHY’s understanding.

Instructions to TGax Editor
Please implement to IEEE P802.11ax D4.0 the proposed changes corresponding to resolution to CID 20711 as in 11-18/0407r3 

	20707
	463.10
	27.2.2
	"SCRAMBLER_INITIAL_VALUE" would be clearer as "SCRAMBLER_INITIALIZATION_FIELD", since what the scrambler initial value is *not* what is being communicated; what is being communicated is the (scrambled) value of the Scrambler Initialization field
	Change "SCRAMBLER_INITIAL_VALUE" to "SCRAMBLER_INITIALIZATION_FIELD" throughout
	Rejected

Reason: 
The group had discussion as in 11-18/0754r0 and agreed to name the parameter as “SCRAMBLER_INITIAL_VALUE”.

	20726
	
	
	Re CID 16050: SCRAMBLER_INITIALIZATION_VALUE would be much clearer because what's being passed is NOT the scrambler initial value but the value of the Scrambler Initialization field (when scrambled)
	Change "SCRAMBLER_INITIAL_VALUE" to "SCRAMBLER_INITIALIZATION_VALUE" throughout (including vertical text in Table 27-1)
	Rejected

Reason: 
The group had discussion as in 11-18/0754r0 and agreed to name the parameter as “SCRAMBLER_INITIAL_VALUE”.

	20894
	463.10
	27.2.2
	Re CID 16051: resolution doesn't seem to have addressed the point that an MU-RTS might be sent in an HE SU PPDU or HE ER SU PPDU
	In the SCRAMBLER_INITIAL_VALUE rows in Table 27-1, delete the "Otherwise" row, change "FORMAT is NON_HT" to "Otherwise" and move it to be the last row
	Rejected

Reason 
Though I agree that an MU-RTS might be sent in an HE SU PPDU or HE ER SU PPDU, it doesn’t mean the parameter is used in TXVECTOR for MAC to set the scrambler initialization field in this case. For MU-RTS, it’s enough to define the parameter used in RXVECTOR.

	20899
	464.52
	27.2.2
	"For an HE TB PPDU, [...] MU in the RXVECTOR column indicates the parameter is not present" is confusing, since prima facie the receiver needs to know
	After the cited text append " (the receiver knows the values since they were specified in the triggering PPDU)"
	Rejected

Reason
The cited text is clearly used to define the term “MU” in Table 27-1 without any confusion. While in a bigger picture, how a receiver knows these parameter is defined in sub-clause 27.2.1 and 27.2.3.

	21025
	465.00
	27.2.3
	Reserved values don't make sense in enumerations
	Delete "Values 5-7 are reserved. " and "Values 3 and 7 are reserved." in Table 27-2
	Accepted

	21026
	465.01
	27.2.3
	Re CID 16306: there are various issues with the TRIGVECTOR material
	I will supply a commented version of this material to whoever resolves this comment
	

	21384
	465.04
	27.2.3
	Unclear sentence "The TRIGVECTOR is carried in a PHY-TRIGGER.request primitive for PHY of AP to receive HE TB
PPDU over each assigned RU."
	Change to e.g. "The TRIGVECTOR is carried in a PHY-TRIGGER.request primitive to indicate to the PHY of the AP the parameters needed to receive the HE TB
PPDU over each assigned RU."
	Accepted

	20731
	465.37
	27.2.3
	Re CID 16065: the obvious benefit is that it separates semantics from syntax (meaning from encoding).  The TXVECTOR is an abstract interface and so there is no need for it to follow over-air fielding
	In Table 27-2 change "NUMBER_OF_HELTF_SYMBOLS_AND_MIDAMBLE_PERIODICITY" to two parameters, NUMBER_OF_HELTF_SYMBOLS and MIDAMBLE_PERIODICITY.  The latter is only present if DOPPLER is set to 1 and has possible values 10 and 20.  The former can take values 1, 2, 4, 6 or 8 if DOPPLER is set to 0 and 1, 2, 4 if DOPPLER is set to 1
	Revised

Response
Though there’s no obvious difference between these two ways to define the number of HE LTF and mid-amble duration for implementation, I agree it’s better to keep the syntax of parameters consistent between TX/RXVECTOR and TRIGVECTOR.

Instruction to TGax tech editor: 
1). Please implement to IEEE P802.11ax D4.0 the proposed changes corresponding to resolution to CID 20731 as in 11-18/0407r2.

	20557
	467.01
	27.2.4
	"The PHYCONFIG_VECTOR carried in a PHY-CONFIG.request primitive for an HE PHY contains a CEN-
TER_FREQUENCY_SEGMENT_0 parameter, which identifies the center frequency of the channel (or of
segment 0 if the CHANNEL_WIDTH parameter indicates 80+80 MHz) and takes a value between 1 and
200. " does not account for 6 GHz channels
	Add a PHYCONFIG_VECTOR parameter to specify the band, and allow a different channel number range in the 6G band
	Revised

Response
Agree on the comment. The value range of CENTER_FREQUENCY_SEGMENT_0 and CENTER_FREQUENCY_SEGMENT_1 is not enough to cover the 6 GHz band. But it’s not necessary to define a new parameter for that. An efficient way is to extend the range of the value of parameter “CENTER_FREQUENCY_SEGMENT_0” and “CENTER_FREQUENCY_SEGEMNT_1”. According to current regulation plan as defined in ANNEX E, the greatest value used for Channel Center Frequency Index is 233. Therefore it’s reasonable to extend the value range of “CENTER_FREQUENCY_SEGMENT_0” and “CENTER_FREQUENCY_SEGEMNT_1” to 255.

Instruction to TGax tech editor: 
Replace “200” with “255” at pg467/ln05 in IEEE P802.11ax D4.0.

	
	
	
	
	
	

	
	
	
	
	
	




---------------------------Proposed Spec Text Modifications----------------------------------
26.11.7 INACTIVE_SUBCHANNELS and RU_ALLOCATION
……
TGax Editor: please implement the following modification at page 410 line 48 in IEEE P802.11ax D4.0 as part of resolution to CID 21409.
……
- The CH_BANDWIDTH parameter value shall be set to CBW160 or CBW80+80 if there is at least one bit set to 0 in the INACTIVE_SUBCHANNELS bitmap that corresponds to any 20 MHz subchannel of the secondary 80 MHz


TGax Editor: please modify the Table 27-1 – TXVECTOR and RXVECTOR parameters  from page 454 line 32 in IEEE P802.11ax D4.0 as proposed below as resolution to CID 21409/20711.

27.2.2 TXVECTOR and RXVECTOR parameters

……
Table 21-1—TXVECTOR and RXVECTOR parameters
	Parameter
	Condition
	Value
	TXVECTOR
	RXVECTOR

	…
	…
	…
	…
	…

	CH_BANDWIDTH
	…
	…
	…
	…

	
	…
	…
	…
	…

	
	FORMAT is HE_MU
	Indicates the channel width of the PPDU. See the Bandwidth
field in Table 27-20 (HE-SIG-A field of an HE MU PPDU).
Enumerated type:
    CBW20 for full 20 MHz
CBW40 for full 40 MHz
CBW80 for full 80 MHz
CBW160 for full 160 MHz and 80+80 MHz
CBW80+80 for full 80+80 MHz
HE-CBW-PUNC80-PRI for preamble puncturing in
80 MHz, where in the preamble only the secondary 20 MHz
is punctured
HE-CBW-PUNC80-SEC for preamble puncturing in 80
MHz, where in the preamble only one of the two 20 MHz
sub-channels in secondary 40 MHz is punctured
HE-CBW-PUNC160-PRI20 for preamble puncturing in 160
MHz or 80+80 MHz, where in the primary 80 MHz of the
preamble only the secondary 20 MHz is punctured
HE-CBW-PUNC160-SEC40 for preamble puncturing in
160 MHz or 80+80 MHz, where in the primary 80 MHz of
the preamble the primary 40 MHz is present.
[CID # 21409]
	Y
	Y

	
	…
	…
	…
	…

	
	…
	…

	…
	…
	…
	…
	…

	CENTER_26_TONE_RU
	FORMAT is HE_MU and
CH_BANDWIDTH is
CBW80, CBW160, CBW80+80, HE
CBW-PUNC80-PRI, HE
CBW-PUNC80-SEC, HE
CBW-PUNC160-PRI20 or
HE-CBW-PUNC160-SEC40.

[CID # 21409]
	Indicate the presence of the center 26-tone RU with regard to
bandwidth.

If the CH_BANDWIDTH parameter is set to CBW80, HE
CBW-PUNC80-PRI or HE-CBW-PUNC80-SEC:
    Set to 1 to indicate that a user is allocated to the center 26-     tone RU (see Figure 27-7 (RU locations in an 80 MHz HE
PPDU));
Set to 0 to indicate that no user is allocated to the center 26-
tone RU.

If the CH_BANDWIDTH parameter is set to CBW160, CBW80+80, HE-CBW-PUNC160-PRI20 or HE-CBW-PUNC160-SEC40: [CID # 21409]
    Set to 0 to indicate that no user is allocated to either the center 26-tone RU of the lower frequency 80 MHz or that of the higher frequency 80 MHz;
Set to 1 to indicate that a user is allocated to the center 26-tone RU of the lower frequency 80 MHz;
Set to 2 to indicate that a user is allocated to the center 26-tone RU of the higher frequency 80 MHz;
Set to 3 to indicate that a user is allocated to each of the center 26-tone RU of the lower frequency 80 MHz and that of the higher frequency 80 MHz individually;

See 27.3.10.8.4 (HE-SIG-B common content).

	Y
	N

	
	Otherwise
	Not present
	N
	N

	…
	…
	…
	…
	…

	UPLINK_FLAG
	FORMAT is HE_SU,  or HE_MU or HE_ER_SU
[CID # 20711]
	Set to 1 if the PPDU is addressed to an AP, except as indicated in 26.11.2 (UPLINK_FLAG).
Set to 0 if the PPDU is not addressed to an AP except as indicated in 26.11.2 (UPLINK_FLAG)otherwise.
 [CID # 20711]
	Y
	Y

	
	FORMAT is HE_ER_SU
[CID # 20711]
	Set to 1 if the PPDU is addressed to an AP.
Set to 0 if the PPDU is not addressed to an AP, or if the PPDU is addressed to an AP but meets the exception as indicated in 26.11.2 (UPLINK_FLAG).
[CID # 20711]
	Y
	Y

	
	Otherwise
	Not present
	N
	N

	…
	…
	…
	…
	…



--- End of proposed changes as part of resolution to CID 21409-----




TGax Editor: please modify the Table 27-2 – TRIGVECTOR parameters  from page 465 line 15 in IEEE P802.11ax D4.0 as proposed below as resolution to CID 20731/21409.



27.2.3 TRIGVECTOR parameters

The TRIGVECTOR is carried in a PHY-TRIGGER.request primitive for PHY of AP to receive HE TB PPDU over each assigned RU. The parameters in Table 28-2 (TRIGVECTOR parameters) are defined as part of the TRIGVECTOR parameter list in the PHY-TRIGGER.request primitive

Table 28-2 – TRIGVECTOR parameters

	Parameter
	Value

	CH_BANDWIDTH
	Indicates the bandwidth in the HE-SIG-A of the expected HE TB PPDU.
Enumerated type:
  CBW20 for 20 MHz
CBW40 for 40 MHz
CBW80 for 80 MHz
CBW160 for 160 MHz CBW80+80 for 80+80 MHz
CBW80+80 for 80+80 MHz
[CID #21409]

	……
	……

	NUMBER_OF_HELTF_SY
MBOLS_AND_MIDAMBL
E_PERIODICITY
NUMBER_OF_HE_LTF

	If the parameter DOPPLER is 0:
Indicates the number of HE-LTF symbols present in the expected HE
TB PPDU.

If the parameter DOPPLER is 0:
Set to 0 for 1 HE-LTF symbol
Set to 1 for 2 HE-LTF symbols
Set to 2 for 4 HE-LTF symbols
Set to 3 for 6 HE-LTF symbols
Set to 4 for 8 HE-LTF symbols
Values 5–7 are reserved.
If the parameter DOPPLER is 1:
Indicates the number of HE-LTF symbols present in the expected HE
TB PPDU.
Set to 0 for 1 HE-LTF symbol and 10 symbol midamble periodicity
Set to 1 for 2 HE-LTF symbols and 10 symbol midamble periodicity
Set to 2 for 4 HE-LTF symbols and 10 symbol midamble periodicity
Set to 4 for 1 HE-LTF symbol and 20 symbol midamble periodicity
Set to 5 for 2 HE-LTF symbols and 20 symbol midamble periodicity
Set to 6 for 4 HE-LTF symbols and 20 symbol midamble periodicity
Values 3 and 7 are reserved.
[CID #20731]

	MIDAMBLE_PERIODICITY
	Present only if the parameter DOPPLER is 1. Indicates the midamble periodicity.

Integer value set to 10 or 20 to indicate 10 symbols or 20 symbols midamble periodicity individually.
[CID #20731]

	
	

	…
	…




--- End of proposed changes as part of resolution to CID 20731-----
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