Mar 2017		doc.: IEEE 802.11-17/0338r0
IEEE P802.11
Wireless LANs
	Comment Resolution on Physical CS

	Date:  2017-03-12

	Author(s):

	Name
	Affiliation
	Address
	Phone
	email

	Rojan Chitrakar
	Panasonic
	
	
	Rojan.chitrakar@sg.panasonic.com

	Lei Huang
	
	
	
	

	Yoshio Urabe
	
	
	
	

	
	
	
	
	

	
	
	
	
	

	
	
	
	
	

	
	
	
	
	

	
	
	
	
	

	
	
	
	
	


Abstract
This submission proposes resolutions of comments received from TGax comment collection (TGax Draft 1.0).
· CIDs: 3235, 4829, 9339, 9911, 10013, 10172, 10270 (7 CIDs)

Revisions:

· Rev 0: Initial version of the document.





1. Introduction

Interpretation of a Motion to Adopt

A motion to approve this submission means that the editing instructions and any changed or added material are actioned in the TGax Draft. The introduction and the explanation of the proposed changes are not part of the adopted material.

Editing instructions formatted like this are intended to be copied into the TGax Draft (i.e. they are instructions to the 802.11 editor on how to merge the text with the baseline documents).

TGax Editor: Editing instructions preceded by “TGax Editor” are instructions to the TGax editor to modify existing material in the TGax draft.  As a result of adopting the changes, the TGax editor will execute the instructions rather than copy them to the TGax Draft.

	CID
	Page.Line Number
	Comment
	Proposed Change
	Resolution

	3235
	170.50
	If any of the 20MHz channels containing the allocated RU is not ailde then the STA shall not sent the TB PPDU; "... if the STA detects that the 20 MHz channels containing the allocated RUs are not all idle, then the STA shall not transmit anything in the allocated RUs."
	" ... if the STA detects that any of the 20 MHz channels containing the allocated RUs is not all idle, then the STA shall not transmit anything in the allocated RUs."
	Rejected-

The comment does not identify any particular technical issue. The original sentence seems quite clear.

	4829
	170.23
	from "ED-based ..." to the end of he paragraph. These concepts are more precisely described in the paragraph starting at line 40
	Remove the quotes sentences
	Revised-

Agree in principle with the comment. Reference to CCA-ED is deleted. However the paragraph at line 40 does not describe virtual CS and so reference for virtual CS is retained.

TGax editor to make the changes shown in 11-17/0338r0 under all headings that include CID 4829.

	9339
	170.18
	As aSIFSTime is defined in 10.3.7 as aSIFSTime = aRxPHYDelay + aMACProcessingDelay + aTxPHYDelay + aRxTxSwitchTime + aTxRampOnTime and it doesn't include aCCATime (8.3.5.12), in the original 802.11 SIFS, STAs that even have enough processing time for CCA don't have to sense the medium during SIFS from the definition point of view. But now the HE STAs are required to perform ED-based CCA if they didn't require MAC padding in a Trigger frame.
	Add "HE STAs that did not require the MAC padding field in the Trigger frame shall secure a time to perform ED-based CCA during aSIFSTime. HE STAs that required the MAC padding field in the Trigger frame shall secure a time to perform ED-based CCA during MinTrigProcTime+aSIFSTime." after eq. (10-4) in subclause 10.3.7.
	Rejected-

The comment raises a concern that HE STAs that require MAC padding field in the Trigger frame may not have enough time to perform ED-based CCA during aSIFSTime after the Trigger frame. However, MinTrigProcTime should be enough for such STAs to process the Trigger frame and it would be able to perform CCA during aSIFSTime. Also performing CCA sooner would not be useful since the medium will be occupied by the Trigger frame.

	9911
	170.23
	In sub-clause 21.3.18.5.2, ED-based CCA channel status decision is made for channels of Primary 20MHz, Secondary 20MHz, Secondary 40MHz, and Secondary 80MHz only. However, for trigger-based PPDU transmission, the ED-based CCA channel status decision needs to be done only for those 20MHz channels thar RU is assigned for a STA. Therefore, we cannot just follow ED-based CCA rule defined in 21.3.18.5.2. Further clarification is needed.
	As in the comment.
	Revised-

Agree in principle with the comment. Reference to sub-clause 21.3.18.5.2 is replaced with reference to sub-clause 28.3.17.6.5 Per-20MHz CCA sensitivity [Ref: 17/209r2], which defines the rules for ED-based CCA for trigger-based PPDU transmission.

TGax editor to make the changes shown in 11-17/0338r0 under all  headings that include CID 9911.

	10013
	170.24
	If a triggered STA observes medium busy using Energy Detection, the energy is from OBSS or other systems.  The STA should be able to transmit the triggered PPDU if the required transmission power is low.
	Define a rule that allows STAs to override Energy Detection depending on the received energy level and required transmission power of the triggered PPDU, similar to that of OBSS-PD.
	Rejected-

If the medium is detected as busy by Energy Detection, the interference signal would be quite strong making any transmission by the STA a potential source of interference as well. Also, no specific resolution is proposed.

	10172
	170.23
	"ED-based CCA is described in 21.3.18.5.2 (CCA sensitivity for operating classes requiring CCA-ED)". There is a subclause for CCA-ED in 28.3.17.6.2, the ED-based CCA for UL MU CS is better to refer to this subclause.
Same comment for other CCA reference of HE operation.
	As in comment.
	Revised-

Agree in principle with the comment. Reference to sub-clause 21.3.18.5.2 is replaced with reference to sub-clause 28.3.17.6.5 Per-20MHz CCA sensitivity [Ref: 17/209r2], which defines the rules for ED-based CCA for trigger-based PPDU transmission.

TGax editor to make the changes shown in 11-17/0338r0 under all  headings that include CID 10172.

	10270
	170.20
	These spec texts in this subclause misuse the terminology "CCA-ED". This terminology problem was discussed in 15/0338r1. CCA-ED is the threshold that is used for specific operation bands to improve spectral sharing. Because of this misuse, the spec texts about CCA-ED in this subclause do not make sense.
	Delete texts which mention CCA-ED in this subclause.
	Revised-

Agree in principle with the comment. Reference to CCA-ED is replaced with reference to sub-clause 28.3.17.6.5 Per-20MHz CCA sensitivity [Ref: 17/209r2], which defines the rules for ED-based CCA for trigger-based PPDU transmission.

TGax editor to make the changes shown in 11-17/0338r0 under all  headings that include CID 10270.



[bookmark: RTF35383035323a2048342c312e]

Discussion: None
Propose:
Revised for CIDs 4829, 9911, 10172 and 10270 as per discussion and editing instructions in 11-17/0338r0.
27.5.2.4 UL MU CS mechanism
TGax editor: Modify the sentence on page 170 line 20 to line 24 in 27.5.2.4 as the following:
The ED-based CCA and virtual CS functions are used to determine the state of the medium if CS is required before responding to a received Trigger frame. ED-based CCA is described in 28.3.17.6.2 (CCA sensitivity for operating classes requiring CCA-ED)(#7248)(#8538)(#9418)(#10162) and vVirtual CS is defined in 10.3.2.1 (CS mechanism). (#4829)

[bookmark: _GoBack]TGax editor: Modify the sentence on page 170 line 40 to line 43 in 27.5.2.4(as modified by 11-17/302r2) as the following:
If the CS Required subfield in a Trigger frame is set to 1, the STA shall consider the status of the CCA (using Energy Detect defined in 21.3.18.5.2 CCA sensitivity for operating classes requiring CCA-ED) 28.3.17.6.5 Per-20MHz CCA sensitivity (#9911, #10172, 10270) during the SIFS time after the Trigger frame before the transmission of the solicited PPDU in response to the Trigger frame. 
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