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Abstract
This submission proposes a resolution for the following CID which was submitted to TGax D0.1 Comment Collection (1 CID):
· 2186





Interpretation of a Motion to Adopt

A motion to approve this submission means that the editing instructions and any changed or added material are actioned in the TGax Draft.  This introduction is not part of the adopted material.

Editing instructions formatted like this are intended to be copied into the TGax Draft (i.e. they are instructions to the 802.11 editor on how to merge the text with the baseline documents).

TGax Editor: Editing instructions preceded by “TGax Editor” are instructions to the TGax editor to modify existing material in the TGax draft.  As a result of adopting the changes, the TGax editor will execute the instructions rather than copy them to the TGax Draft.


	CID
	PP.LL
	Clause
	Comment
	Proposed Change
	Resolution

	2186
	25.51
	9.4.2.3
	The BSS membership selector value should be added for 802.11ax.
	As in comment.
	REVISED
Make changes in doc. 16/1342.


Discussion
The BSS membership selector is a parameter to limit non-AP STAs for those only supporting Clause X PHY mandatory features in joining the BSS. 

Following the precedent, Clause 26 will be the one to add for HE PHY. 

As summarized in doc. 16/1159r2, in 5 GHz band, the mandatory channel bandwidth for HE PHY is 80 MHz at HE APs but for non-AP HE STAs, 20 MHz-only STAs are allowed. So, the mandatory channel bandwidth for non-AP HE STAs will be 20 MHz. This means that, when the BSS membership selector is set to 126 (VHT PHY), 20 MHz-only HE STAs cannot join the BSS. 

A question will be “Do we want to add another value to limit HE STAs to only those supporting 80 MHz or 20 MHz?” 
Consideration on limiting to 80 MHz HE STAs – Even if the AP sets a limitation, there is no way to ban STAs from changing to 20 MHz. STAs can change their bandwidth by ROMI anytime. So, limiting to 80 MHz HE STAs doesn’t have meaning. 
Consideration on limiting to 20 MHz HE STAs – The AP can accomplish by limiting the channel width of the BSS to 20 MHz. So, limiting to 20 MHz HE STAs can be done without the help of the BSS membership selector. 

Proposed Change
TGax Editor: Insert subclause 9.4.2.3 title into the draft and change Table 9-78 as follows:
9.4.2.3 Supported Rates and BSS Membership Selectors element
Change Table 9-78 as follows:
Table 9‑78 – BSS membership selector value encoding
	Value
	Feature
	Interpretation

	127
	HT PHY
	Support for the mandatory features of Clause 19 (High Throughput (HT) PHY specification) is required in order to join the BSS that was the source of the Supported Rates and BSS Membership Selectors element or Extended Supported Rates and BSS Membership Selectors element containing this value.

	126
	VHT PHY
	Support for the mandatory features of Clause 21 (Very High Throughput (VHT) PHY specification) is required in order to join the BSS that was the source of the Supported Rates and BSS Membership Selectors element or Extended Supported Rates and BSS Membership Selectors element containing this value.

	125
	HE PHY
	Support for the mandatory features of Clause 26 (High Efficiency (HE) PHY specification) is required in order to join the BSS that was the source of the Supported Rates and BSS Membership Selectors element or Extended Supported Rates and BSS Memership Selectors element containing this value. 
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