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 (
Abstract
This submission proposes comment 
resolution
s of the clause 
9.49
 from 
TGah
 Draft 1.0.
CIDs:
1268,
1358.1388,
1630,1932,1933,2052,2090,2463,2464
)



Interpretation of a Motion to Adopt

A motion to approve this submission means that the editing instructions and any changed or added material are actioned in the TGah Draft.  This introduction is not part of the adopted material.

Editing instructions formatted like this are intended to be copied into the TGah Draft (i.e. they are instructions to the 802.11 editor on how to merge the text with the baseline documents).

TGah Editor: Editing instructions preceded by “TGah Editor” are instructions to the TGah editor to modify existing material in the TGah draft.  As a result of adopting the changes, the TGah editor will execute the instructions rather than copy them to the TGah Draft.


	CID
	Clause Number(C)
	Page(C)
	Comment
	Proposed Change
	Resolution

	1268
	9.49
	210
	"STA Type Support subfield is set to 2"  --- don't embed magic numbers.   Quite often these numbers are wrong, or they end up wrong if they started off right.
	Find a way of abstracting the value, such as defining a name for it.   Likewise throughout this subclause.
	Revise. Change the text to “STA Type Support field value indicates non-sensor STA”

	1358
	9.49
	210
	It'd be a distruption if the AP changes its suport from sensor type to non-sensor type or the other way. What happens if the associated sensors are in sleep mode and later wake up to find out the BSS is changed to non-sensor type. There are more scenarios similar to this that would cause a distruption of the operation of the STAs.
	Provide a more graceful procedure that AP should go through in changing its support from from type to another. Should AP disassociates with all STAs before changing its support type?
	Reject. The text provides an explanation on how this work. The station needs to dis-associate when becomes aware about the change. This allows the stations that sleep to disassociate when the wake up and learn about the change in status. An alternative would be to disassocaite first and providing the reason for dissassociation and then change the support type.

	1388
	9.49
	210
	The first sentence of each of the first three paragraphs of the subclause have some unneccessary redundancy and can be re-phrased to be clearer. For example the first sentence: " An AP may indicate that the AP only supports a Sensor type STA by transmitting the S1g Capabilities element in Beacon or Probe Response frames in which the STA Type Support subfield is set to 1."
	Replace the first sentences of each of the first three paragraphs taking as a basis the following editorial change for the sentence in the first paragraph: "An AP may indicate that it supports only Sensor type STAs by setting the STA Type Support subfield in the S1G Capabilities element to 1."
	Revised, for the editor please see the text resolution for CID 1268

	1630
	9.49
	210
	Why do we need a capability for an AP to dynamically support and not support sensor only STAs?  Why is it the STAs responsibility to determine when the AP has changed support?  Seems like a waste of resources for the sensor STA.
	Remove the requirement for sensor type STAs to monitor AP support.
	Reject. There is no additional resources involved for monitoring, whenever the stations wake up or re-synchronize with the AP they have the opportunity to find if anything change, only in that case they should dis-associate from AP.

	1932
	9.49
	232
	I think 9.49 should be in Clause 10
	Move to Clause 10 if appropriate
	Accept. For the editor: please add Clause 9.49 to the end of Clause 10.47

	1933
	9.49
	232
	Where is 'Sensor type STA defined?  I can't find it.
	Define what a "Sensor type STA" is
	Reject. This document does not define the characteristics of Sensor STA, just offer the signaling support for such class. The class of sensor STA is mentioned in several places in this document including the PAR. Sensor STA is just a label used for a type stations and for the signaling associated with those. What stations belong to this category is left for the operator and deployment decision.

	2052
	9.49
	210
	short beacon and short probe response frame can also include S1G Capabilities element
	Change "Beacon frames or Probe Response frames" to "(short) Beacon frames or (short) Probe Response frames" in the clause
	Accept.

	2090
	9.49
	232
	how does a root AP express that it only accepts sensors and relays? how does it know that there needs to be a relay to get to the sensors?
	Use option 3 in Type support subfield to indicate sensor  and relays only. Add that in that case, the relay would accept only sensors (option 1 in type support subfield)
	Reject. There is no restriction on the relay conectivity, only on the direct association of sensors or offloading (non-sensor) devices. The relay acceptance of the sensors should be addressed in the relay section.

	2463
	9.49
	210
	"de-association"
	"disassociation"
	Accept

	2464
	9.49
	210
	Why doesn't the AP which has changed its mind just disassociate all the now-spurned STAs?
	Change to "When an AP ceases to support a STA type, it shall disassociate STAs of that type"
	Reject. The text already specifies the behaviour when the AP changes its restriction. The STA will disassociate when they get the information, as some of them are in deep sleep mode. What commenter proposes is a new behaviour. 




CID 1268

Discussion


Resolution 

Instruct the editor to change the text in 9.49 p 210 by removing reference to absolute values such 1 and 2 and replace it with an abstract indications as follows:

“An AP may indicate that the AP only supports a Sensor type STA by transmitting the S1G Capabilities element in Beacon frames or Probe Response frames in which the STA Type Support subfield value indicates that only Sensor type STAs are allowed to associate and operate with that AP.
An AP may indicate that the AP only supports non-Sensor type STAs by transmitting the S1G Capabilities element in Beacon frames or Probe Response frames in which the STA Type Support subfield value indicates that only non-sensor STA are allowed to associate and operate.
An AP may indicate that the AP supports both Sensor type and non-Sensor type STAs by transmitting the
S1G Capabilities element in a Beacon or a Probe Response frame, in which the STA Type Support subfield
Value indicates that any type of STA is allowed to associate and operate with the AP.” 
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