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Interpretation of a Motion to Adopt

A motion to approve this submission means that the editing instructions and any changed or added material are actioned in the TGaf Draft.  This introduction is not part of the adopted material.

Editing instructions formatted like this are intended to be copied into the TGaf Draft (i.e. they are instructions to the 802.11 editor on how to merge the text with the baseline documents).

TGaf Editor: Editing instructions preceded by “TGaf Editor” are instructions to the TGaf editor to modify existing material in the TGaf draft.  As a result of adopting the changes, the TGaf editor will execute the instructions rather than copy them to the TGaf Draft.
CPM comments
LB 189 CIDs 24, 196, 336, 804 and 835:

	24
	10.10.4
74.01
	How is CPM different from TPC?
	delete CPM

	196
	10.10.5.1

102.38
	"These updates are made while minimizing disruption to the BSS or IBSS.": whether or not disruption is minimized seems to be a fully implementation dependent issue
	Remove sentence.

	336
	10.10.4.1

74.14
	The sentence "If dot11ChannelPowerManagementActivated and dot11GDCActivated are true, frames containing Channel Switch Announcement elements shall not be transmitted." seems to conflict with "GDC enabling STAs (see 10.42 (Operation under the control of a Geolocation Database)), APs, and DFS owners are each STAs that may construct and transmit frames containing Channel Power Management Announcement elements when dot11ChannelPowerManagementActivated is true."
	Resolve the conflict


"The Channel Power Management Announcement element is used by a GDC enabling STA when the BSS or IBSS is changing to a new channel or a new channel in a new operating class, or when the power limit (constrained maximum transmit power) is changed in the operating channel. The announcement element includes the operating class and the channel number and the constrained maximum transmit power."

	TGac is already supporting this feature through Control Switch Wrapper element.
	Remove the channel power management.

	835
	6.3.96

13.62
	Clause 6 Channel Power Management 6.3.96 is unnecessary, as no unique normative requirements appear here.
	Delete editing instruction and 6.3.96 text.


LB 189 CID 24 asks to delete CPM.  We agree as CPM was removed by approved 802.11-12/1119r0.
CID 196 asks to delete a sentence in CPM text. CID 336 asks to resolve a conflict between two CPM statements. CID 804 notes the 11ac Channel Switch Wrapper is in the 11af baseline, provides the CPM capability already and asks to remove CPM. CID 835 says the CPM MLME text is unnecessary and asks to remove it. We agree with CIDs 196, 336, 804 and 835 as CPM was removed by approved 802.11-12/1119r0.
Propose Accepted for CIDs 24, 196, 336, 804 and 835 per discussion and editing instructions in 11-12/1381r0. CPM was removed by approved 802.11-12/1119r0.
LB 189 CIDs 89, 102, 149, 332, 333, 337, 467, 570, 614, 635, 649, 671, 716, 726, 858, 895, 913, 915, 917, 918 and 978:


"The values from the Channel Power Management Announcement element if such an element was present in the Probe Response or Beacon frame, else null."


	This requires all STA to support this,  but will be encountered only by TVHT STAs.
	Make conditional on dot11TVHTOptionImplemented


Replace with: "The Length field indicates the length of the remaining fields of the Action field in octets, and the value is variable."


	Similar problem at 66.41

	149
	10.10.5.3
75.31
	"the DFS owner sends the Channel Power Management Announcement element and frame."   while the rule is clearly an extension,  does it mean "instead of" or "in addition to" any other signaling such as Channel Switch frame,  Channel Switch element...
	Clarify if this is the sole method that may be used in this case.   Ditto at 75.34.

	332
	9.3.2.3.3
72.01
	Cannot find "Channel Power Management Announcement frame" in 10.10.4
	Include description in 10.10.4

	333
	9.3.2.3.4
72.04
	Cannot find "RLQP Channel Power Management Announcement element" anywhere
	Use a correct name of this element and include corresponding description in 10.10.4

	337
	10.10.4.1

74.00
	"A GDC enabling STA may send frames containing Channel Power Management Announcement elements to GDC dependent STAs (see 10.42.3 (GDC dependent STA operation)). If dot11GDCActivated is true, a STA shall perform CPM procedures to switch (channel or power) at the time indicated by the channel power switch count, or the STA shall change its enablement state for the GDC enabling STA to unenabled." This paragraph is unclear at all. What is the CPM procedure exactly? Is the first sentence part of this procedure? where does "channel power swtich count" present? what does the last sentence mean?
	Rewrite this paragraph and make it clear

	467
	10.10.5.2
102.46
	Does the GDC enabling STA that sends frames containing Channel Power Management Announcement to an AP need to be associated to that AP? Not clear.
	Clarify if an AP consider only the associated STAs that send Channel Power Management.

	570
	10.10.4.1
74.21
	"unenabled" is not an English work
	Change "unenabled" to "disabled". Similarly for 5 other instances in the draft.


In Table 8-183x, the two descriptions are identical and do not describe what the protocol actions required by the  "Channel Power Management Mode" values.

	The 1st paragraph of both descriptions should be deleted because they merely provide misleading description of the  'Channel Power Management Announcement element'. The 2nd paragraph ends with "etc.", but it is not clear what that implies. Can there be 256 triplets?
	Clarify and consider a simple description similar to that for  Channel Switch Mode in 10.9.9.

	635
	10.10.5.2
74.55
	"The decision to change the channel or constrained maximum transmit power in an infrastructure BSS is made by the AP when dot11GDCActivated is false."  Change "when dot11GDCActivated is false" to "when its dot11GDCActiviated value is false" to be clear. Moreover, clarify the behavior when AP's dot11GDCActivated value is true.
	Clarify the meaning and modify the sentence accordingly.

	649
	10.10.5.1
74.40
	"constrained maximum transmit power is ..."  Is that a requirement?  Should this be a "shall"
	Change "is" to "shall be" here and at p74.52.

	671
	10.10.5.2
75.00
	Confusing terminology used for channel power management (CPM).  Channel Power Management Announcement Frame, Channel Power Management Element,
	Use single consistent terminology

	716
	8.4.2.169

49.56
	Error in description.
	Change to "These three fields..."  The power constraint needs operating class to describe channel width for power control.  Also this approach doesn't work for multi-channel width operating classes when one of the end channels has a lower max power than the others.  Need to rethink this.

	726
	10.10.4
74.01
	Unrepresentative name needs to be changed.
	Channel Power Management is misnomer.  It is actually a modified Extended Channel Switch with power constraint.  Change name to Channel Change Management (or equivalent).  Make changes here and in all places referring to CPM.

	858
	
	The Channel power management procedure allows for changes to the channels and power limits on these channels, but not the mode of operation in the channel. Modes of operations changes seem to only be possible through changes in the beacon. Allowing the CPM procedure to change the mode of operation, would allow for more flexibility and efficiency in the CPM procedure.
	Enhance the CPM procedure to allow for changes to the mode of operation, so more efficient channel management can be supported.  Also this extension could allow for better control of individual STAs.

	895
	6.3.3.3.2
8.45
	Is there a general "Channel Power Management element" in addition to the RLQP Channel Power Management element?
	If so, then define this element.  Otherwise, change every instance of "Channel Power Management element" to "RLQP Channel Power Management element" throughout the draft.

	913
	10.10.4.1
74.06
	"This subclause" has to apply only to 10.10.4.1.
	Replace "This subclause describes CPM that" with "CPM is a set of procedures that"

	915
	10.10.4.2
74.26
	How does setting a value of a MIB indicate the operating class?  Which operating class does it indicate?
	Replace this sentence with "If a STA has dot11ChannelPowerManagementActivated true, then it indicates, in the Current Operating Class field of Supported Operating Classes elements it transmits, which operating class it is using for transmission and reception."

	917
	10.10.5.2
74.65
	"to maintain":  is the AP telling its STAs to transmit Beacon frames, etc?
	Replace "to" with "will" (which indicates that the AP will do the maintaining, itself).

	918
	10.10.5.2

75.03918
	Is there a general Channel Power Management element in addition to the RLQP Channel Power Management element?
	If so, then define this element.  Otherwise, change every instance of "Channel Power Management element" to "RLQP Channel Power Management element" throughout the draft.

	978
	10.10.5.2

74.55
	"The decision to change the channel or constrained maximum transmit power in an infrastructure BSS is made by the AP when dot11GDCActivated is false."  Change "when dot11GDCActivated is false" to "when its dot11GDCActiviated value is false" to be clear. Moreover, clarify the behavior when AP's dot11GDCActivated value is true.
	Clarify the meaning and modify the sentence accordingly.


Propose Revised for CIDs 89, 102, 149, 332, 333, 337, 467, 570, 614, 635, 649, 671, 716, 726, 858, 895, 913, 915, 917, 918 and 978, per discussion and editing instructions in 802.11-12/1381r0, as CPM is removed by approved 802.11-12/1119r0.
LB 189 CID 173, 616, 829:

	173
	10.42.8.2
87.51

	"When dot11NNIActivated is true, a STA can use GAS protocol to send a NNI Query to an RLSS." - is this permission defined elsewhere?
	If not, then replace "can" with "may".

	616
	8.4.5.7

63.48
	The last six elements shown are optional and may not be present. They should be labeled as such.
	As suggested.

	829
	8.2.6.1.1

36.38
	8.2.6.1.1 Device class is missing a value for NNI reporting a GDCbeaconing STA, but unknown if fixed or not.
	Add 3: GDC beaconing STA, mode unknown


Propose Revised for CIDs 173, 616 and 829, per discussion and editing instructions in 802.11-12/1381r0, as NNI is removed by approved 802.11-12/1119r0.
LB 189 CID 49:

	49
	8.4.2.173
35.34


	MBSS is not mentioned
	add MBSS


LB 189 CID 49 asks that Mesh BSS be mentioned in TVHT Operation element.
Propose Rejected. There is no regulatory requirement to use mesh technology in TV white spaces.
LB 189 CIDs 290, 492:

	290
	228.01

	Using TV High Throughput for Physical layer name is quite unfortunate. It name is referring to High Throughput Physical layer as specified in Subclause 20, but actually it is stated in subclause 23 that it is The TVHT PHY is based solely on the VHT PHY as defined in subclauses 22.3.
	Consider renaming the Physical layer to "TV Very High Throughput" or rename it complete new way.

	492
	4.3.10b

6.26
	While TVHT is clever, it is also ambiguous. Does it mean TV-HT or does it mean T-VHT? I know what it means, but it looks like it could mean something completely different!
	Consider a different acronym, such as VHTT or VHTHV - not sure what that stands for, but it is palindromicaly clever. VHTV?  VHTTV? VHTTVB? VHTTVWS? VHTWS?


LB 189 CIDs 290 and 492 ask to rename TV High Throughput. Propose Revised Television Very High Throughput. 
Propose Revised for CIDs 290 and 492, per discussion and editing instructions in 11-12/1381r0. We propose Television Very High Throughput. 
LB 189 CID 297:

	297
	10.4.1
76.21

	Parameters TVHTBSSBasicMCSSet and TVHTOperationalMCSSet are not defined.
	Define these parameters


LB 189 CID 297 says TVHTBSSBasicMCSSet and TVHTOperationalMCSSet are not defined. 
Propose REVISED. TVHT BSS Basic MCS Set can be merged into VHT BSS Basic MCS Set and use VHTOperationMCS for TVHT STA. 12/1241r1
LB 189 CIDs 338, 434:

	338
	10.10.5
74.31

	Can VHT TPC and Extended channel switch operations be extended to serve the same purpose? There seem to be several redundant ways for an AP to change transmit power and channel.
	Extend VHT TPC and extended channel switch, instead of defining new frame/procedure for the same purpose

	434
	10.10.5

74.31
	Can VHT TPC and Extended channel switch operations be extended to serve the same purpose?
	Extend VHT TPC and extended channel switch, instead of defining new frame/procedure for the same purpose


LB 189 CIDs 338 and 434 asks that CPM be replaced by extending VHT TPC and extended channel switch, but we chose instead the 11ac Channel Switch Wrapper. Changes to 10.10 are removed by approved 802.11-12/1119r0.
Propose Revised for CIDs 338 and 434 as changes to 10.10 are removed by approved 802.11-12/1119r0.
LB 189 CID 366:

	366
	8.4.1.47a
344.64
	Does this imply that a TVHT STA will support up to 8 antennas? It wasn't mentioned anywhere how many antennas are supported. There is a need to be explicit about that. Also wouldn't 8 antennas be too much at < 1GHz bands. For example 802.11ah supports a maximum of 4 antennas. Why not using 802.11ah number since it almost operate in the same band?
	indicate somewhere in the draft the maximum number of antennas that can be supported by a TVHT STA.


LB 189 CID 366 asks that the maximum number of antennas be indicated.
Propose REJECTED. It is already covered by PHY section which indicates up to four LTF (NTVHTLTF can be 1, 2 or 4). 12/1241r1
LB 189 CID 582:

	582
	23.2.2
230.00
	It should be mentioned that all HT-MF and HT-GF contents in Table 22-1 should be removed, as HT-MF and HT-GF are not supported in TVWS
	Add "and with all HT-MF, HT-GF contents being removed." at the end of the first sentence in the sub-section.


Propose Accepted for CID 582, per discussion in 11-12/1381r0. Editing instructions are in 802.11-12/1241r1.
LB 189 CID 584:

	584
	23.2.2
230.00

	Do the allowed values (data rate) shown in this paragraph refer to the case when the TXVECTOR parameter FORMAT is set to NON-HT. If it is the case, if should be indicated in this paragraph.
	Add "When the TXVECTOR parameter FORMAT equals to NON_HT" in the beginning of the paragraph


Propose ACCEPTED for CID 584, with editing instructions in 11-12/1241r1. 
Abstract


Proposed resolutions to some LB 189 CIDs in Comment Groups EDITOR, GEN and MAC (24, 49, 89, 102, 149, 173, 196, 290, 297, 332, 333, 336, 337, 338, 366, 467, 492, 570, 582, 584, 614, 616, 635, 649, 671, 716, 726, 804, 829, 835, 858, 913, 915, 917, 918 and 978). Editing instructions apply to P802.11af Draft 2.1.
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