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	CID
	By
	Page
	Clause
	Comment
	Proposed Change
	Proposed Resolution

	4819
	Mark RISON
	97.00


	9.7.6.5.2


	What is the non-HT reference rate for 256-QAM?
	Add rows to Table 9-5 in the baseline for 256-QAM 3/4 and 5/6, giving 54 Mbps as the non-HT reference rate
	Revised.

See comment 4874.


	CID
	By
	Page
	Clause
	Comment
	Proposed Change
	Proposed Resolution

	4874
	Matthew Fischer
	101.43


	9.7.9


	There is no mapping from 256-QAM to either a non-HT reference rate or a non-VHT reference rate.
	Add mappings for 256-QAM, any coding, to non-HT reference rate 54 Mbps.
	Revised.

See 11-11/1146r1.


Discussion:

This issue was raised by 11-11/1146r1 which was motioned by TGac. But somehow the proposed change is not included in TGac draft.

Editorial Instruction: Change subclause 9.7.9 per 11-11/1146r1.
	CID
	By
	Page
	Clause
	Comment
	Proposed Change
	Proposed Resolution

	4057
	Adrian Stephens
	101.59


	9.7.10


	"A signaling TA shall only be included in non-HT and non-HT duplicate format PPDUs"

Grammatical error.  "only" should apply to the limited condition.   Also,   "shall <x> only if <y>" is ambiguous in the sense that if you ask any 4 sane standards engineers of average intelligence what it means you'll probably get 5 different answers.

(Of course, this assumes you can find 4 sane standards engineers...)
	"A signaling TA may be included only in non-HT and non-HT duplicate format PPDUs and shall not be included otherwise."
	Accepted. See 11-12/417r1.

	4999
	Peter Loc
	101.48


	9.7.10


	The following sentence is redundant because the stated parameters of TXVECTOR and RXVECTOR and signalling TA  do not exist in non-VHT spec, i.e. "A non-VHT STA shall include neither the CH_BANDWIDTH_IN_NON_HT parameter nor the DYN_BANDWIDTH_IN_NON_HT parameter in either of the Clause 18 TXVECTOR or RXVECTOR. A non-VHT STA shall not set the TA field to a signaling TA."
	Remove the sentence "A non-VHT STA shall include neither the CH_BANDWIDTH_IN_NON_HT parameter nor the DYN_BANDWIDTH_IN_NON_HT parameter in either of the Clause 18 TXVECTOR or RXVECTOR. A non-VHT STA shall not set the TA field to a signaling TA."
	Revised. See 11-12/417r1.


Discussion:

Comment 4999:

Since the CH_BANDWIDTH_IN_NON_HT parameter and DYN_BANDWIDTH_IN_NON_HT parameter are added to the TXVECTOR and RXVECTOR that are used for non-HT and non-HT duplicate PPDUs in clause 18, the sentences in P101L48 clarify that a non-HT STA which uses clause 18 PHY will not use CH_BANDWIDTH_IN_NON_HT parameter and DYN_BANDWIDTH_IN_NON_HT parameter. This is necessary. But the following scenarioes are still missing: a VHT STA may also send a non-HT PPDU when the receiver is a 11a/HT STA and a VHT STA may also receive a non-HT PPDU when the transmitter is a non-HT STA or a HT STA. In such cases CH_BANDWIDTH_IN_NON_HT parameter and DYN_BANDWIDTH_IN_NON_HT parameter shall not be included.
9.7.10 Channel Width in non-HT and non-HT duplicate PPDUs

Editorial Instruction: Change subclause 9.7.10 as follows:

A non-VHT STA shall include neither the CH_BANDWIDTH_IN_NON_HT parameter nor the DYN_BANDWIDTH_IN_NON_HT parameter in either of the Clause 18 TXVECTOR or RXVECTOR. A

non-VHT STA shall not set the TA field to a signaling TA. A VHT STA shall include neither the CH_BANDWIDTH_IN_NON_HT parameter nor the DYN_BANDWIDTH_IN_NON_HT parameter in the Clause 22 TXVECTOR if it sends a non-HT PPDU to a non-VHT STA. A

VHT STA shall not set the TA field to a signaling TA if the receiving STA is a non-VHTSTA. A VHT STA that includes the DYN_BANDWIDTH_IN_NON_HT parameter in the TXVECTOR shall also include the CH_BANDWIDTH_IN_NON_HT parameter in the TXVECTOR. A VHT STA shall include both the CH_BANDWIDTH_IN_NON_HT and DYN_BANDWIDTH_IN_NON_HT parameters in the Clause 18 RXVECTOR.

A signaling TA may only be included in non-HT and non-HT duplicate format PPDUs and shall not be included otherwise. If the TXVECTOR parameter CH_BANDWIDTH_IN_NON_HT is present and a control MPDU other than a CTS is being transmitted, 
then the TA field shall be set to a signaling TA; otherwise, the TA field shall be set to an individual address.

NOTE—A CTS frame, which does not have a TA field, can also be transmitted with the TXVECTOR parameter CH_BANDWIDTH_IN_NON_HT present.
18.2.2.7 TXVECTOR CH_BANDWIDTH_IN_NON_HT

Editorial Instruction: Change subclause 18.2.2.7 as follows:

If present, the allowed values for CH_BANDWIDTH_IN_NON_HT are CBW20, CBW40, CBW80, CBW160 and CBW80+80. If present, this parameter is used to modify the first 7 bits of the scrambling sequence to indicate the duplicated bandwidth of the PPDU.

NOTE—The CH_BANDWIDTH_IN_NON_HT parameter is not present when the frame is transmitted by a non-VHT STA (see 9.7.10 (Channel Width in non-HT and non-HT duplicate PPDUs)). The CH_BANDWIDTH_IN_NON_HT parameter is not present when the frame is transmitted by a VHT STA to a non-VHT STA (see 9.7.10 (Channel Width in non-HT and non-HT duplicate PPDUs)).
18.2.2.8 TXVECTOR DYN_BANDWIDTH_IN_NON_HT

Editorial Instruction: Change subclause 18.2.2.8 as follows:

If present, the allowed values for DYN_BANDWIDTH_IN_NON_HT are Static and Dynamic. If present, this parameter is used to modify the first 7 bits of the scrambling sequence to indicate if the transmitter is capable of Static or Dynamic bandwidth operation. If DYN_BANDWIDTH_IN_NON_HT is present, then CH_BANDWIDTH_IN_NON_HT is also present.

NOTE—The DYN_BANDWIDTH_IN_NON_HT parameter is not present when the frame is transmitted by a non-VHT STA (see 9.7.10 (Channel Width in non-HT and non-HT duplicate PPDUs)). The DYN_BANDWIDTH_IN_NON_HT parameter is not present when the frame is transmitted by a VHT STA to a non-VHTSTA (see 9.7.10 (Channel Width in non-HT and non-HT duplicate PPDUs)).
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	4381
	Brian Hart
	102.10
	9.7.11.1
	Order of bullets is unnatural; if's are unclear
	Label current bullets from P102L10-L22 as 3,2,1,4 (later number in array is later number in para). Reorder para's so they are in increasing order. In second and third bullets, replace "if" by "else". Update "that bandwidth" language
	Revised. See 11-12/417r1

	4382
	Brian Hart
	102.10
	9.7.11.1
	"integer part" ... this kind of rounding language belows in clause 8, and expressed explicitly as rounded up/down/to nearest
	As in comment
	Revised. See 11-12/417r1

	4383
	Brian Hart
	102.37
	9.7.11.1
	Order of bullets is unnatural; if's are unclear
	Label current bullets from P102L37-L49 as 3,2,1,4 (later number in array is later number in para). Reorder para's so they are in increasing order. In second and third bullets, replace "if" by "else". Update "that bandwidth" language
	Revised. See 11-12/417r1

	4914
	Matthew Fischer
	102.10


	9.7.11.1


	"If the Max MCS For n SS"
	I think that here and in several places on this page, all instances of "n SS" should really be "Nss"
	Agree in principle. See 11-12/417r1


9.7.11 Rate selection constraints for VHT STAs

9.7.11.1 VHT Rx Supported MCS Set
The VHT Rx Supported MCS Set of a VHT STA is determined for each MCS, number of spatial streams n = 1,…, 8 and bandwidth (20 MHz, 40 MHz, 80 MHz and 160 MHz or 80+80 MHz) from its VHT Supported MCS Set field as follows:



— If support for the MCS for Nss at that bandwidth is mandatory (see 22.5 (Parameters for VHT MCSs)), then the MCS for Nss at that bandwidth is supported by the STA on receive.
— Else if the Max MCS for Nss subfield in the Rx MCS Map subfield indicates support and the Rx Highest Supported Long GI Data Rate subfield is equal to 0, then the MCS for Nss at that bandwidth is supported by the STA on receive.

— Else if the Max MCS for Nss subfield in the Rx MCS Map subfield indicates support and the data rate (expressed in megabits per second) for long GI of the MCS for Nss at that bandwidth (if the data rate is not an integer, the data rate value is rounded down to the next integer) is less than or equal to the rate represented by the Rx Highest Supported Long GI Data Rate subfield, then the MCS for Nss at that bandwidth is supported by the STA on receive.
— Otherwise the MCS for Nss at that bandwidth is not supported by the STA on receive.

A VHT STA shall not, unless explicitly stated otherwise, transmit a VHT PPDU unless the MCS, number of spatial streams and bandwidth used are in the VHT Rx Supported MCS Set of the receiving STA(s).

NOTE—Support for a MCS for a given number of spatial streams at a given bandwidth implies support for both long GI and short GI on receive, if short GI is supported at that bandwidth.

9.7.11.2 VHT Tx Supported MCS Set

The VHT Tx Supported MCS Set of a VHT STA is determined for each MCS, number of spatial streams n = 1,…, 8 and bandwidth (20 MHz, 40 MHz, 80 MHz and either 160 MHz or 80+80 MHz) from its VHT Supported MCS Set field as follows:

— 
— 
— If support for the MCS for Nss at that bandwidth is mandatory (see 22.5 (Parameters for VHT MCSs)), then the MCS for Nss at that bandwidth is supported by the STA on transmit.
—Else if the Max MCS for Nss subfield in the Tx MCS Map subfield indicates support and the Tx Highest Supported Long GI Data Rate subfield is equal to 0, then the MCS for Nss at that bandwidth is supported by the STA on transmit.
—Else if the Max MCS for Nss subfield in the Tx MCS Map subfield indicates support and the data rate (expressed in megabits per second) for long GI of the MCS for Nss at that bandwidth (if the data rate is not an integer, the data rate value is rounded down to the next integer) is less than or equal to the rate represented by the Tx Highest Supported Long GI Data Rate subfield, then the MCS for Nss at that bandwidth is supported by the STA on transmit.
— Otherwise the MCS for Nss at that bandwidth is not supported by the STA on transmit.

NOTE—Support for short GI on transmit cannot be determined.
Abstract


This submission contains proposed comment resolutions to comments received during WG letter ballot 187.





The comments included are non-editorial comments on Subclause 9.7.





There are 42 such comments: 4819, 4874, 4057, 4999, 4381, 4382, 4383, 4914.
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