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Comments
	CID
	Page
	Clause
	Comment
	Proposed Change

	5579
	58.24
	7.3.2.2
	According to the clause 10 interfaces, there is no parameter to specify non-basic values for the BSS membership selector. So the rightmost column of table 7-26a has no purpose.
	I think we can at least remove the "Interpretation if this BSS membership selector value is included, but is not indicated as “basic” in either the supported rates element or extended supported rates element" Column of table 7-26a.


Discussion:
Either we want to support non-basic membership selectors, or we don’t   The membership selector was introduced solely and specifically to force non-HT STA not to associate.  No function has been identified for non-basic BSS selectors.

The presence of “basic” in the name of the BSS membership selector implies there might be a “non-basic” selector.

Proposed Resolution:  Counter
TGn Editor: Globally change “BSSBasicMembershipSelectorSet” to “BSSMembershipSelectorSet”
Change the last para of 7.3.2.2 as follows:
The valid values for BSS membership selectors and their associated features and the meaning of the presence

of each BSS membership selector value when indicated as “basic” within a supported rates element or extended

supported rates element are shown in Table 7-26a (BSS membership selector value encoding).

Change Table 7-26a as follows: (remove  the  the rightmost column)
	· BSS membership selector value encoding

	BSS membership selector value
	Feature
	Interpretation if this BSS membership selector value is included and indicated as “basic” in either the supported rates element or extended supported rates element
	Interpretation if this BSS membership selector value is included, but is not indicated as “basic” in either the supported rates element or extended supported rates element

	127
	HT PHY
	Support for the mandatory features of Clause 20 is required in order to join the BSS that was the source of the supported rates element or extended supported rates element
	Not allowed


Change the “Valid Range” column of BSSBasicMembershipSelectorSet parameters wherever this occurs in clause 10 from “1-127 for each member of the set” to “a value from Table 7-26a for each member of the set”.
MAC ad-hoc 2008-01-10:   Countered,  Unanimous
	5581
	59.08
	7.3.2.14
	"If the BSSBasicMembershipSelectorSet parameter contains at least one BSS membership selector, then at least one BSS membership selector value from the BSSBasicMembershipSelectorSet parameter shall be included in the Supported Rates element." This is a duplicate of 57.28.
	Delete cited text.


57.28: (D3.00):

The Supported Rates element specifies up to eight rates in the Operational-Rate-Set parameter, as described

in the MLME-JOIN.request and MLME-START.request primitives and zero or more BSS membership selectors.

The information field is encoded as 1 to 8 octets, where each octet describes a single Supported Rate

or BSS membership selector. If the combined total of the number of rates in the Operational Rate Set and the

number of BSS membership selectors exceeds eight, then an Extended Supported Rate element shall be generated

to specify the remaining supported rates and BSS membership selectors. The use of the Extended Supported

Rates element is optional otherwise. If the BSSBasicMembershipSelectorSet parameter contains at

least one BSS membership selector, then at least one BSS membership selector value from the BSSBasic-

MembershipSelectorSet parameter shall be included in the Supported Rates element.
59.08:  For stations supporting a combined total of eight or fewer data rates and BSS membership selectors, this element is optional for inclusion in all of the frame types that include the supported rates element. For stations

supporting more than a combined total of eight data rates and BSS membership selectors, this element shall

be included in all of the frame types that include the supported rates element. If the BSSBasicMembershipSelectorSet parameter contains at least one BSS membership selector, then at least one BSS membership selector value from the BSSBasicMembershipSelectorSet parameter shall be included in the Supported Rates element.
Proposed Resolution:  Accept

Mac ad-hoc 2008-01-10:  Accept, Unanimous
	5292
	60.13
	7.3.2.21.8
	There is a leftover CID identifier in table 7-29c. There are two others in the document as well. A search for "(#" found three total.
	Remove any CID identifiers that remain in the document. The other two are in 7.4.7a.1a and 9.15.1.2


Proposed Resolution:  Accept

MAC ad-hoc:  2008-01-10:  Accept, Unanimous
	5419
	62.43
	7.3.2.25.3
	SPP A-MSDU is shown as bit 11 in the figure but as bit 12 in the text
	make consistent


Discussion:  See the related text.  The ANA database (11-07/1942r11) shows bit 11 used for this field,  so the figure is correct and the text is wrong.

[image: image1.emf]
Change 62.43 (D3.00) as follows:

— Bit 11: SPP A-MSDU Required. A STA sets the SPP A-MSDU Required subfield of the RSN

Capabilities field to 1 when it disallows (i.e., will not send or receive) PP A-MSDUs . (see 11.18

(RSNA A-MSDU procedures)). Otherwise, this subfield is set to 0.
MAC ad-hoc 2008-01-10:  Counter,  Unanimous

	5287
	73.16
	7.3.2.52.5
	Shouldn't there be a difference described for the meaning of this field depending on who is transmitting it? I.e. when the AP transmits it, isn't this a requirement for what a STA needs to be capable of doing?
	Modify the description of PCO Transition Time in the table to reflect the fact that when the AP sends the field, it represents a bar that STA have to pass under.


Discussion:
The current text reads:

“Indicates that the STA can switch between 20 MHz channel width and 40 MHz channel width within the specified time. The value contained in this field is dynamic when transmitted by the AP -

the value of these bits may change at any time during the lifetime of the association of any STA.”

Proposed Resolution:

Replace the text quoted above with the following:

“When transmitted by a non-AP STA: indicates that the STA can switch between 20 MHz channel width and 40 MHz channel width within the specified time. 

When transmitted by an AP: indicates the PCO Transition Time to be used during PCO operation. The value contained in this field is dynamic when transmitted by an AP -  i.e., the value of this field may change at any time during the lifetime of the association of a STA with the AP.
NOTE- As defined in 11.16.2, a STA that does not support the PCO Transition Time indicated by an AP can still attempt association with that AP.   The AP will either refuse the association based on PCO Transition Time,  or respond by adjusting its PCO Transition Time to suit the STA.”

MAC ad-hoc 2008-01-10:   Counter, Unanimous.
	5423
	78.08
	7.3.2.53
	Was LB97/1075 normative statements don't belong in clause 7 Resolution given was: EDITOR: 2007-03-26 09:42:55Z Reject - Agree in general that shalls should not be present in clause 7. However, there are 19 of them in REVma, this "shall" relates directly to interpretation of structure, and there is no obvious home elsewhere. Therefore, in this case, it is preferable to keep the shall. The fact that 19 "shalls" remain in clause 7 in REVma is irrelevent, and merely means 19 comments are needed to TGmb. Definition of procedures do not belong in clause 7, only definition of the encodings of messages.
	remove the "shall"


Discussion:

The related text is: (D3.00)

“The operation of HT STAs in the BSS is controlled by the HT Information element. The structure of this element is defined in Figure 7-95aj (HT Information element format). The length of this element is not fixed to allow extension. The size of this element depends on the number of fields that are included. A STA that receives an HT Information element longer than defined in Figure 7-95aj (HT Information element format) shall ignore the excess.”

CID 5589 deletes the yellow highlighted text.   The resolution for that CID should probably have gone further and deleted the following sentence,  as it is now out of context.

The required normative behaviour is provided in resolution of CID 5289: thus:

“9.1.6a Parsing Elements based on Element length

Table 7-26 indicates which elements are considered extensible in future revisions of the standard, by placing a “Yes” in the “Extensible” column.   A STA that receives an extensible element in which the length field exceeds the value indicated in Table 7-26 shall discard any part of the element beyond the maximum length indicated in this table and shall otherwise process the element as though this truncated element had been received.”

Proposed Resolution:

Counter (Accept in principle).   Delete the following text 78.6 (D3.00):  “A STA that receives an HT Information element longer than defined in Figure 7-95aj (HT Information element format) shall ignore the excess.”

MAC ad-hoc 2008-01-10:   Counter,  Unanimous
	5294
	93.07
	7.4a.2
	How did we lose the description of the reserved field? Is it because there is a standard description elsewhere? If so, could we have a reference?
	Put a reference in the description column of the reserved field row of table 7-57p - the reference pointing to the statement in the last paragraph of subclase 7.1.1


Proposed Resolution:  Reject

In reply to the commenter, the convention that defines the meaning of “reserved” is in 7.1.1 (Conventions) (baseline) thus: 

“Reserved fields and subfields are set to 0 upon transmission and are ignored upon reception.”

This word is used frequently throughout the baseline without any explicit reference to 7.1.1, so it would be inconsistent with the baseline document we are amending to flag this particular use with a reference.

MAC ad-hoc 2008-01-10:   Reject, Unanimous
	5599
	93.58
	7.4a.3
	"The A-MPDU shall only contain MPDUs as described in Table 7-57q (A-MPDU contents using HT-immediate Block Ack), Table 7-57r (A-MPDU contents using HT-delayed Block Ack), and Table 7-57s (A-MPDU contents using MTBA/PSMP)." It is unclear exactly what this means. One interpretation is that any MPDU from any of these tables is valid in any A-MPDU. That is clearly not the intent. The MTBA/PSMP table is probably intended to be exclusive. However it is not clear whether the other tables are intended to be exclusive. For example can a "normal" A-MPDU containing data+Implicit BAR also contain a delayed BAR?
	Clearly indicate whether these tables are exclusive or not. To indicate exclusivity language such as "An A-MPDU transmitted within a PSMP sequence shall only contain MPDUs as described in Table 7-57s (A-MPDU contents using MTBA/PSMP). Otherwise, an A-MPDU shall only contain MPDUs as described in one of the following tables: Table 7-57q (A-MPDU contents using HT-immediate Block Ack) or Table 7-57r (A-MPDU contents using HT-delayed Block Ack)." However, this doesn't provide a use for the explicit feedback or No Ack cases. Again, it is not clear if the explicit feedback A-MPDU is intended to be exclusive or not - i.e., whether it can be included with data under any ack policy. I recommend that these tables be restructured into a smaller number of mutually exclusive tables: 1. When an immediate response is permitted. 2. When no immediate response is permitted. 3. PSMP.


Proposed Resolution:  Counter
Make changes in submission 11-08/0040r0 related to 7.4a.3. that simplify and clarify the “A-MPDU contents” tables.

Also make changes in submission 11-07/2978r0 (Yuichi Morioka) that address inconsistencies between the new contents of these tables and the “reverse direction” rules.

TGn Editor, replace 7.4a.3 with the  following: 

· A-MPDU contents (#1834)
An A-MPDU is a sequence of MPDUs carried in a single PPDU with the TXVECTOR/RXVECTOR AGGREGATION parameter set to 1. 

All the MPDUs within an A-MPDU are addressed to the same receiver address. All QoS data frames within an A-MPDU that have a TID for which an HT-immediate BA agreement exists have the same value for the Ack Policy subfield of the QoS Control field. (#154)

The Duration/ID fields in the MAC Headers of all MPDUs in an A-MPDU carry the same value.

An A-MPDU is transmitted in one of the contexts specified in table ??.  According to its context, an A-MPDU is constrained so that it contains only MPDUs as specified in the table referenced from table ??.  Ordering of MPDUs within an A-MPDU is not constrained, except where noted in these tables.
NOTE—The TIDs present in a data enabled A-MPDU context are also constrained by the channel access rules (for a TXOP holder, see 9.9.1 and 9.9.2) and the reverse direction response rules (for an RD responder, see 9.14.4).  This is not shown in these tables.

NOTE—MPDUs carried in an A-MPDU are limited to a maximum length of 4095 octets. If a STA supports A-MSDUs of 7935 octets (indicated by the Maximum A-MSDU length field in the HT Capabilities element), A-MSDUs transmitted by that STA within an A-MPDU are constrained so that the length of the QoS data (#5281) MPDU carrying the A-MSDU is no more than 4095 octets. (#1687)  The use of A-MSDU within A-MPDU can be further constrained as described in 7.3.1.14 through the operation of the A-MSDU Supported field.
TBD replace values with enumerated names where they exist below.
Table ?? – A-MPDU Contexts

	Name of Context
	Definition of Context
	Table defining permitted contents

	Data Enabled Immediate Response
	The A-MPDU is transmitted outside a PSMP sequence by a TXOP holder or an RD responder including potential immediate responses.
	7-57q

	Data Enabled No Immediate Response
	The A-MPDU is transmitted outside a PSMP sequence by a TXOP holder that does not include or solicit an immediate response, or the A-MPDU is transmitted in a PSMP-DTT with the RA fields of MPDUs within the a-MPDU containing the same group address.
(alternative to allowing no-ack data in PSMP context)
NOTE- this includes cases when no response is generated, or when a response is generated later by the operation of the delayed Block Ack rules.
	7-57r

	PSMP
	The A-MPDU is transmitted within a PSMP sequence.
	7-57s

	Control Response
	The A-MPDU is transmitted by a STA that is neither a TXOP holder nor an RD responder that also needs to transmit one of the following immediate response frames:

· Ack

· BlockAck with a TID for which an HT-immediate BA agreement exists
	7-57t


.

	· A-MPDU contents in the data enabled immediate response context


	MPDU
	Description
	Conditions

	Ack
	ACK MPDU
	If the preceding PPDU contains an MPDU that requires an ACK response, a single ACK MPDU at the start of the A-MPDU.


	At most one of these MPDUs is present.

	BlockAck
	HT-immediate BlockAck
	If the preceding PPDU contains an implicit or explicit block ack request for a TID for which an HT-immediate BA agreement exists,

at most one BlockAck for this TID, in which case it occurs at the start of the A-MPDU.
	

	BlockAck
	Delayed BlockAcks
	Block Ack frames with the BA Ack Policy field set to 1 with a TID for which an HT-delayed BA agreement exists.

	QoS Data
	Delayed Block Ack data
	QoS Data MPDUs with a TID that corresponds to a Delayed or HT-delayed Block Ack agreement.

These have the Ack Policy field set to Block Ack.

TBD:  do we need to support Delayed at all?

	Action No Ack
	Action No Ack
	Management frames of subtype Action No Ack

	BlockAckReq
	Delayed BlockAckReqs
	BlockAckReq MPDUs with a TID that corresponds to an HT-delayed Block Ack agreement in which the BA Ack Policy field is set to 1.

	QoS Data
	Data MPDUs sent under an HT-immediate Block Ack agreement. 
	QoS Data MPDUs with the same TID, which corresponds to an HT-immediate Block Ack agreement. 

These MPDUs all have the Ack Policy field set to the same value, which is either Implicit Block Ack Request or Block Ack.
	Of these, at most one of the following is present:

· One or more  QoS Data MPDUs with the Ack Policy field set to Implicit Block Ack Request
· BlockAckReq


	BlockAckReq
	Immediate BlockAckReq
	At most one BlockAckReq frame with a TID that corresponds to an HT-immediate Block Ack agreement.

This is the last MPDU in the A-MPDU. 

It is not present if any QoS Data frames for that TID are present.
	


	Table 7-57r--A-MPDU contents in the data enabled no immediate response context


	MPDU
	Description
	Conditions

	BlockAck
	Delayed BlockAcks
	Block Ack frames for a TID for which an HT-delayed BA agreement exists with the BA Ack Policy field set to 1.

	QoS Data
	Delayed Block Ack data
	QoS Data MPDUs with a TID that corresponds to a Delayed or HT-delayed Block Ack agreement.

These have the Ack Policy field set to Block Ack.

	QoS Data
	Data without a Block Ack agreement
	QoS Data MPDUs with a TID that does not correspond to a Block Ack agreement.

These have the Ack Policy field set to No Ack and the A-MSDU Present subfield is set to 0.

	Action No Ack
	Action No Ack
	Management frames of subtype Action No Ack

	BlockAckReq
	Delayed BlockAckReqs
	BlockAckReq MPDUs with the BA Ack Policy field set to 1 and with a TID that corresponds to an HT-delayed Block Ack agreement.


	· A-MPDU contents in the PSMP Context

	MPDU
	Description
	Conditions

	MTBA
	Acknowledgement for PSMP data
	At most one MTBA MPDU.

Acknowledgement in response to data received with the Ack Policy field set to PSMP Ack and/or an MTBAR in the previous PSMP-UTT or PSMP-DTT.

	BlockAck
	Delayed BlockAcks
	Block Ack frames with the BA Ack Policy field set to 1 and with a TID for which an HT-delayed BA agreement exists.

	QoS Data
	HT-immediate Data
	QoS Data MPDUs in which the Ack Policy field is set to PSMP Ack or Block Ack and with a TID that corresponds to an HT-immediate Block Ack agreement.

	QoS Data
	Delayed Block Ack data
	QoS Data MPDUs with a TID that corresponds to a Delayed or HT-delayed Block Ack agreement.

These have the Ack Policy field set to Block Ack.



	QoS Data
	Data without a Block Ack agreement
	QoS Data MPDUs with a TID that does not correspond to a Block Ack agreement.

These have the Ack Policy field set to No Ack and the A-MSDU Present subfield is set to 0.

TBD: Solomon:  the receiver has no control of this

Could alternatively allow the no-immediate response context in PSMP downlink.
It may the buffer of block ack agreement will be overruled.


	Action No Ack
	Action No Ack
	Management frames of subtype Action No Ack

	BlockAckReq
	Delayed BlockAckReqs
	BlockAckReq MPDUs a with the BA Ack Policy field set to 1 and with a TID that corresponds to an HT-delayed Block Ack.

	MTBAR
	Multi-TID BlockAckReq 
	At most one MTBAR MPDU with the BA Ack Policy field set to No Ack.


	· A-MPDU contents MPDUs in an control response Context


	MPDU
	Conditions

	ACK
	ACK transmitted in response to an MPDU that requires an ACK
	Only one of these is present at the start of the A-MPDU

	BlockAck
	BlockAck with a TID that corresponds to an HT-immediate Block Ack agreement


	

	Action No Ack
	Management frames of subtype Action No Ack +HTC carrying a Management Action Body containing an explicit feedback response
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The changes marked in this document are based on TGn Draft version D3.02.


They relate to:


TGn Ad-hoc: MAC


Comment group:  Frame





R1 updated during MAC ad-hoc 2008-01-10.  Completed CIDs are shown thus.


Pending CIDs are shown thus.
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