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Introduction

Interpretation of a Motion to Adopt

A motion to approve this submission means that the editing instructions and any changed or added material are actioned in the TGn Draft.  This introduction, is not part of the adopted material.

Editing instructions formatted like this are intended to be copied into the TGn Draft (i.e. they are instructions to the 802.11 editor on how to merge the TGn amendment with the baseline documents).

TGn Editor:  Editing instructions preceded by “TGn Editor” are instructions to the TGn editor to modify existing material in the TGn draft.   As a result of adopting the changes, the TGn editor will execute the instructions rather than copy them to the TGn Draft.

Summission Note: Notes to the reader of this submission are not part of the motion to adopt.  These notes are there to clarify or provide context.

Comments
	CID
	Page
	Clause
	Comment
	Proposed Change

	5121
	
	General
	Why is A-MPDU not added to the many places in the text that describes the frames being considered but were appended with A-MSDU. Here is one of numerous examples: Clause 11.9.6, line 64.
	Evaluate whether A-MPDUs should also be appended at these locations.


Proposed Resolution:

Reject.   

In the case cited “A STA that successfully requests another STA to perform a measurement on another channel should not transmit MSDUs, A-MSDUs or MMPDUs to that STA during the interval defined for the measurement plus any required channel switch intervals.”, the list contains items that are not frames – but the payload of frames.  As such it is incorrect to add A-MPDU, which is at the level of a frame/MPDU – i.e. lower down the protocol stack.
A review (as implied by the comment) of Draft 1.0 has already been performed, resulting in the 20-page submission 11-06/1316r0, which was incorporated in Draft 2.0.
	5618
	119.5
	9.7d.1
	"When it receives an A-MPDU of length greater than this limit, it shall receive the first Maximum A-MPDU Length octets and discard any remainder." According to the following sentence, this will never occur. Therefore this sentence is unnecessary.
	Remove the cited sentence.


Proposed Resolution:  Accept

	5008
	119.52
	9.7d.1
	"and discard any remainder" This is implementation dependent. 
	Delete the cited part. 


Proposed Resolution:  

Counter,  see resolution of CID 5618,  which deletes this whole sentence.

	5307
	119.54
	9.7d.1
	The sentence: "An HT STA shall not transmit an A-MPDU that is longer than Maximum A-MPDU Length octets, using the value of Maximum A-MPDU Length declared by the intended receiver." makes zero sense. The first part of the sentence refers to a length in octets which does not exist, or might exist, but if so, appears to have the values of 0 to 3, but no more than this.
	Change the sentence by either defining a new term which is the length in octets and does not have the same name as the field in the HT Cap element and describe the fact that one must use the HT Cap field to CALCULATE this max length in bytes, and then you probably have to describe that calculation, or at least, provide a reference to the equation shown in the subclause for the HT Cap element, which pretty much means reverting to the text that was there before - maybe the problem was that the equation was in more than one place - if that was the problem, then the fix should have left the document with a reference here, but such reference does not exist.


Proposed Resolution:  

Counter (Accept in principal)

See resolution of CID 5511, (present in D3.01) which results in the following text:

“An HT STA shall not transmit an A-MPDU that is longer than the value indicated by the Maximum A-MPDU

Length (#3319) Exponent field (#5511) declared by the intended receiver.”
	5308
	119.65
	9.7d.2
	Poor wording choice - 
	change "to satisfy this time limit" to "to satisfy this requirement"


Proposed Resolution:

Accept

	5309
	120.17
	9.7d.2
	Poor word choice
	Change "An AMPDU delimiter" to "Zero or more AMPDU delimiters"


Proposed Resolution:

Accept

	5157
	120.21
	9.7d.3
	My understanding is that A-MPDU can be used for multicast/broadcast data frame transmission in IBSS. So A-MPDU of multicast/broadcast frames in IBSS should be defined in section 9.7d.3. If A-MPDU multicast/broadcast frames can not be transmitted in IBSS, you should clearly say it. 
	Please clarify it.


Proposed Resolution:

Reject.

The statement “A non-AP HT STA shall not transmit an A-MPDU containing an MPDU with a group addressed  RA.”, is unambiguous and does not exclude IBSS STA.  The commenter’s understanding is not correct in this regard, and no further clarification is necessary.
	5315
	121.39
	9.9.1.2
	Wow. Do we really want to allow a possible 64K octet A-MPDU to be sent when the TXOP limit is 0?
	Ponder the point in silence for sixty seconds.


Proposed Resolution:

Reject.   The commenter does not indicate a problem that needs to be resolved.

Note that the duration of the PPDU containing the A-MPDU is limited by the PHY to a value of 10ms.  This limit is similar to the duration of a typical (1500B) unaggregated frame at the lowest rate (1 Mbps).

	5159
	124.17
	9.9.1.6
	A-MPDU in this line should be a-MSDU.
	Change accordingly.

	5160
	124.19
	9.9.1.6
	A-MPDU in this line should be a-MSDU.
	Change accordingly.

	5161
	124.24
	9.9.1.6
	A-MPDU in this line should be a-MSDU.
	Change accordingly.

	5162
	124.25
	9.9.1.6
	A-MPDU in this line should be a-MSDU.
	Change accordingly.


Proposed Resolution:

Reject

The dot11RTSThreshold relates to the length of the frame or A-MPDU on air, as clarified in the description of the MIB variable, as amended by the TGn draft:  “This attribute shall indicate the number of octets in an PSDU, below which an RTS/CTS handshake shall not be performed…”.  To say “frame or A-MSDU” would be to wrongly mix entities at different logical levels of the MAC protocol stack.

Edits

Change 9.7d.1 as follows:

9.7d.1 A-MPDU length limit rules

An HT STA indicates a value in the Maximum A-MPDU Length Exponent (#806, 2108, 5511) field in its HT Capabilities element that defines the maximum A-MPDU length that it can receive. The encoding of this field is defined in Table 7-43h (Subfields of the A-MPDU Parameters field). Using this field, the STA establishes at association the maximum length of A-MPDUs that will be sent to it (#2281). The STA shall be capable of receiving A-MPDUs of length up to the value indicated by this field. -(#5618)
An HT STA shall not transmit an A-MPDU that is longer than the value indicated by the Maximum A-MPDU Length (#3319) Exponent field (#5511) declared by the intended receiver. 

NOTE—The A-MPDU length limit applies to the maximum length of the PSDU that may be received. If the A-MPDU

includes any padding delimiters (i.e., delimiters with the length

Change 9.7d.2 as follows:

9.7d.2 Minimum MPDU Start Spacing

An HT STA shall not start the transmission of more than one MPDU within (#2283) the time limit described in the Minimum MPDU Start Spacing field. To satisfy this requirement (#5308), (#2850) the number of octets between the start of two consecutive MPDUs in an (#1157) A-MPDU, measured at the PHY SAP, (#2850) shall be equal or greater than: 


<equation and variable list not quoted>

Zero or more (#5309) MPDU Delimiters with the MPDU length field set to 0 shall be used to introduce padding between MPDUs so as to satisfy this requirement. (#2139)



Abstract


This document contains proposed changes to the IEEE P802.11n Draft to address the following LB115 comments assigned to the author, in the MAC ad-hoc, “AMPDU” comment group:
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The changes marked in this document are based on TGn Draft version D3.01.
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