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Interpretation Number: 1-07/06 (RTS/CTS with fragmentation)

Topic: ambiguity of RTS/CTS usage description with fragmentation
Relevant Clauses: 9.2.5.2, 9.2.5.3, 9.2.5.6, 9.2.5.7, 9.2.8, 9.7
Classification: Unambiguous

Interpretation Request

Clause 9.2.5.6 states that: RTS-CTS mechanism precedes the first fragment only in case of transmission of multiple fragments by a source STA, where (RTS threshold < Fragmentation Threshold). It also says "no further RTS/CTS frames need to be generated after the RTS/CTS that began the frame exchange sequence even though subsequent fragments may be larger than dot11RTSThreshols". The section also discusses the worst-case scenario, where an acknowledgment of a fragment is lost and is never heard by the source station.

How does the frame transmission begin when there is an acknowledgment loss? Will there be an RTS-CTS exchange by the source STA again before retrying the lost fragment?

Clause 9.2.5.6 says that the RTS-CTS mechanism should only occur before the transmission of the first fragment; the Frame Exchange Sequence in clause 9.7 also depicts this behavior, i.e. {RTS-CTS-}[Frag - ACK -]Last - ACK

However, clause 9.2.5.5 states: "When a source STA transmits a fragment, it shall release the channel, then immediately monitor the channel for an acknowledgment.

If no acknowledgment is received, then should the source STA perform a random backoff and contend for the channel? Would the source STA be required to send a RTS at this point to reserve the NAV again after gaining access on the channel?

The standard is not clear from these clauses what the desired behavior should be.

Interpretation Response

The standard is unambiguous on this issue.  Clauses 9.2.5.2, 9.2.5.3, 9.2.5.7, and 9.2.8 describe the use of the backoff procedure in various situations, including that when an ACK is not received in response to an individually addressed data frame (fragment).  The description of fragmentation in the standard does not modify this behavior.  Therefore, the standard requires a backoff procedure to be performed after loss of an ACK frame.
Clause 9.2.6 describes the requirement to use RTS before the transmission of any MPDU longer than dot11RTSThrshold.  Clause 9.2.5.6 modifies this general requirement when transmitting a fragment burst.  RTS/CTS is required to precede the initial fragment in a fragment burst and is required not to be transmitted before any other fragments in that same fragment burst.  Clause 9.7 also shows RTS/CTS preceding the initial fragment of a fragment burst.

The standard is unambiguous on the topic of RTS/CTS usage with fragmentation.
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Response to the interpretation request on the use of RTS/CTS with fragmentation.











Submission
page 2
Bob O'Hara, Cisco Systems

