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Interpretation Request

Quotation from standard (chapter 8.3.2, page 66, paragraph 3) 

"IEEE 802.11 does not require that the same WEP key be used for all STAs. The MIB supports the ability to share a separate WEP key for each RA/TA pair. Key mapping is supported by a MIB attribute that is an array called “dot11WEPKeyMappings.” (...) In an infrastructure BSS, the AP’s WEPOn value in the entry in its dot11WEPKeyMapping table corresponding to a STA’s MAC address shall not be set to True for a STA if that STA has not successfully initiated and completed an authentication sequence using an authentication type other than “Open System.” The default value for all WEPOn fields is False. dot11WEPKeyMappings shall be indexed by either RA or TA addresses (since WEP is applied only to the wireless link), as described below. When an entry in the table exists for a particular MAC address, the values in the dot11WEPKeyMappings attribute shall be used instead of the dot11WEPDefaultKeyID and dot11WEPDefaultKeys variables."

Problem

What the Key Mapping Keys (RA/TA), as quoted above, were intended for? 

Possible interpretations

Five basic RA/TA scenarios (in infrastructure/managed mode!!) could be imagined

1 STA1 uses RA/TA to communicate with AP 

· addressing: TA= SA =STA, RA= DA=AP

· RA/TA key shared by: STA and AP

2 STA1 uses RA/TA to communicate with STA2 connected to the same AP

· SA=STA1, DA=STA2, RA=AP, TA=STA1

· RA/TA key shared by: ??



a) STA1 and AP; STA2 and AP?



b) all three ?

Question: If only STA1 an the AP can share the key, will it mean that the AP has to decrypt the packet with the STA1 key and afterwards encrypt it with STA2 key? 

Question: Does the AP also have to make FCS check and ICV check?

3 STA1 uses RA/TA to communicate with STA2 within the same cell in quasi-ad-hoc mode (although the AP is present and managed mode is used)

· addressing: SA=TA=STA1, DA=RA=STA2

· RA/TA key shared only by STA1 and STA2 (i.e. AP doesn’t have the key)

Question: Is this scenario possible? 

4 STA1 uses RA/TA to reach hosts on wired LAN behind AP (WEP only on the wireless link)

· addressing: TA= STA, RA=AP, SA=STA, DA=wired host

· RA/TA key shared by: STA and AP (and not the wired host, as WEP is limited to only wireless)

5 STA1 (connected to AP1) uses RA/TA to reach via DS STA2, connected to different AP2 

· addressing: SA= STA1, DA=STA2, RA=AP1, TA=?, probably STA1

· RA/TA key shared by: ?? 



a) STA1 and STA2?



b) STA1 and AP1; AP1 and AP2, AP2 and STA2?



c) all four?

Question

Which of the scenarios above were intended to be supported? Which are correct/feasible? Which are definitely excluded?

Are the keys bi- or unidirectional? 

Interpretation for IEEE STD 802.11-1999 (reaffirmed 2003)

The standard describes scenarios 1, 2, 4, and 5.  These are all the same scenario, where the AP is performing the distribution service for a frame received from a mobile STA associated with it.  This case is unambiguously described in the pseudo code of clause 8.3.2 for both transmission and reception.  That is, key mappings are for use between a single RA/TA pair only.  Scenario 3 is forbidden by not allowing a proper frame to be constructed with such addresses in clause 7.1, Table 2 and 7.2, Table 4.  
The standard is unambiguously describes the use of the same key from the dot11WEPKeyMappingsTable for both transmission and reception in the pseudo code of clause 8.3.2.  There is nothing in the dot11WEPKeyMappingsTable in the MIB to allow differentiation of a transmission key from a reception key when key mapping is being used.
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