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Interpretation 
 

Section 1. 
Introduction 

 
Rule 012A 
General rules 
 

Section 23. 
Clearances 

 
Rule 230A1 
General – Application – Permanent and temporary installations 
 
(2017 Edition, pages 4, 90) 
(18 April 2021) IR594 
 
 
Question: At what point in time do the clearance requirements of Section 23 apply to 
new lines (wires and supporting structures) that are being constructed? 
 
Does Rule 012A mean that all rules contained in the NESC apply during construction 
unless stated otherwise? 
 
Discussion: This question pertains to the situation where an existing line is being rebuilt 
with the new line adjacent to the existing, while leaving the existing line energized. This 
occurs when an outage cannot be taken on the existing line. Construction in this manner 
is typically done in the following sequence: installing new structures, installing the new 
wire, energizing the new line, de-energizing the existing line, and then deconstructing the 
existing line. 
 
There are several relevant clearances that may apply in this situation. Clearance from the 
existing (energized) line to the newly installed line and structures, and clearances from 
the newly installed line (once completed and energized) to the existing line being 
deconstructed. What needs to be clarified is if code clearances in Section 23 apply during 
the construction and deconstruction activities. 
 
 
___________________________________________ 
 
National Electrical Safety Code and NESC are both registered trademarks of The Institute of Electrical and Electronics Engineers, Inc. 
The NESC is available from The Institute of Electrical and Electronics Engineers, Inc. (https://standards.ieee.org/). 
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Interpretation 
 
This interpretation request has raised some pertinent questions concerning the 
construction of lines. The following interpretation is based on language used in the 2017 
NESC. 
 
Question 1:  At what point in time do the clearance requirements of Section 23 apply to 
new lines (wires and supporting structures) that are being constructed? 
 
This question is covered by Rule 012A, which states “All electric supply and 
communication lines and equipment shall be designed, constructed, operated, and 
maintained to meet the requirements of these rules.” All lines and equipment must meet 
the NESC Section 23 clearance requirements once constructed (Rule 012A) and placed in 
service (Rule 214A1). 
 
Question 2: Does Rule 012A mean that all rules contained in the NESC apply during 
construction unless stated otherwise? 
 
The answer to Question 2 is no. Rules related to the second question, concerning 
clearances during construction, are not specified in the NESC. However, Rule 010 states 
“The purpose of the NESC is the practical safeguarding of persons and utility facilities 
during the installation, operation, and maintenance of electric supply and communication 
facilities, under specified conditions.” The key word is “practical.” Not only is it 
sometimes impractical to meet all the clearance requirements during construction, but it 
may not be possible to do so. There are variables during the process of construction that 
sometimes make it impractical to establish clearances with any degree of reasonableness. 
Since the NESC does not specify clearances during the process of construction, Rule 
012C will apply, “For all particulars not specified, but within the scope of these rules, as 
stated in Rule 011A, construction and maintenance should be done in accordance with 
accepted good practice for the given local conditions known at the time by those 
responsible for the construction or maintenance of the communication or supply lines 
and equipment.” 
 
As always, Rules 010 and 012A still apply. The construction work shall still provide 
safeguarding of persons and utility facilities during the installation process and, the 
resulting installation shall meet the requirements of Section 23. 
 


