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Interpretation 
 

Section 23. 

Clearances 
 

 

Rule 232.A. Table 1 Vertical clearance of wires above ground or rails—Basic 

clearances—Minimum vertical clearance of wires above 

ground or rails 

(1961, 6th Edition; 

Volume 12, NESC 

Archives, pages 

56-57) 

(9 December 2014) IR577 

 

 

Question: Does the language in the middle column of Table 232-1, entitled “Open 

supply line wires, arc wires and service drops” apply to all service drops or only open-

wire drops? 
  
The language of the middle column is unclear regarding the clearances required by this 

Table.  Specifically, clarification of the minimum required clearance for a 120 V to 

ground triplex service drop (now known as a 230C3 cable) is requested, at point of 

attachment to the structure, above pedestrian-only areas.  This becomes an issue when 

attempting to apply grandfathered status to the terms of the 1961 Edition, to the service 

height clearance to an older home. 
  
The lack of clarity arises when trying to apply the footnotes for the clearances indicated 

for “Spaces or ways accessible to pedestrians only…” One interpretation could be that 

the (middle column) language applies to all service drops and that, consequently, 

Footnote 8(2) gives the flexibility to reduce that clearance to 8 ft, under certain 

conditions. Another interpretation is that the minimum clearance required by Table 232-1 

is 10 ft, for what is now known as a 230C3 cable; that footnote 8(2) would apply only to 

open-wire services and then only when the form of the building will not permit 10 ft 

clearance.  The second interpretation would also seem to indicate that, for the 230C3 

cable described, the only avenue for reduction in the 15 ft clearance (stated in the Table) 

lies in application of footnote 7(4).    
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Discussion: The language in this Table was changed significantly in this Edition, as was 

the language of Rule 230.C., describing “Supply Cables.”  
  

The verbatim inclusion of Rule 230.C. into the first column of Table 232-1, as well as 

into footnote 7(4), appears to be intentional and a clear indication that the committee 

recognized the differences between open-wire facilities and those described in Rule 

230.C., and wanted to draw clear distinctions between the two types. 

  
 

Interpretation 

 

This Interpretation is limited to NESC 1961 Edition clearance requirements for service 

drops over spaces or ways accessible to pedestrians only, as detailed in Rule 232.A., 

Table 1. In answer to the question presented, the middle column of Table 1, “Open 

supply line wires, arc wires and service drops,” applies to open-wire service drops only; it 

does not apply to triplex service drops.  Consequently, footnote 7 applies to triplex 

service drops and footnote 8 applies to open-wire service drops. 

 

In the heading of the Table 1 middle column, “Open” applies to all of the three 

designated types of conductors:  supply line wires, arc wires and service drops.  A 

semicolon would have been used after “arc wires” if the middle column was intended to 

apply to all service drops.  Rather, triplex service drops are covered in the first column 

under “insulated conductors supported on and cabled together with an effectively 

grounded messenger.” 

 

See also NESC IR 577a. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 
___________________________________________ 

 

National Electrical Safety Code and NESC are both registered trademarks and service marks of the Institute of Electrical and 
Electronics Engineers, Inc. The NESC is available from the Institute of Electrical and Electronics Engineers, Inc., 445 Hoes Lane, 

Piscataway, NJ 08854, USA (http://standards.ieee.org/) 
 

http://standards.ieee.org/

