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Interpretation 
 

Section 23. 
Clearances 

 
Rule 235C1b   Clearance for wires, conductors, or cables carried on the same 
supporting structure–Vertical clearance between conductors at the support–Basic 
clearance for conductors of same or different circuits–Between supply lines and 
communication lines 
(2012 Edition, pp. 145-148) 
(9 September 2014) IR576 
 
 
Question: Do the clearances listed in Table 235-5 for vertical clearance between 
communication and supply circuits at the support extend to situations in which supply 
conductors are run below communication conductors and do not meet the requirements of 
Note ? 
  
Discussion: Rule 239G1 creates confusion as to what the vertical clearance between 
communication and supply circuits at the support should be when supply conductors are 
run below communication conductors and do not meet the requirements of Note . The 
portion of Rule 239G1 that requires guarding of vertical supply conductors from 40 in 
above the highest communication line does align with the 40 in required by Table 235-5. 
However, the portion of 239G1 that requires guarding of vertical supply conductors to 
6 ft below the lowest communication attachment creates confusion as to what the vertical 
clearance at the support between supply conductors run below communication conductors 
should be. Rule 239G1 suggests that the vertical clearance at the support between supply 
conductors run below and communication conductors should be 6 ft, while Table 235-5 
suggests that when the requirements of Note  are not met, the clearance should be 40 
in. This question specifically relates to trolley conductors which by Rule 220B1 
EXCEPTION may be run below communication conductors. 
 
 
Interpretation 
 
The simple answer to your question is “yes.”  Rule 235C applies to vertical clearances 
between conductors and cables located at different levels on the same support.  Table 
235-5 specifies the required clearance between the attachment points.  Note that Rule 
235C, Table 235-5 does not apply to vertical runs of conductors or cables attached to the 
same supporting structure. 
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Conversely, Rule 239G applies to vertical runs of supply conductors and cables passing 
through the communication space of jointly-used structures.  Rule 239G1 specifies 
requirements for guarding such construction that is attached to the structure.  Note that 
Rule 239G does not apply to vertical clearance between communication and supply 
circuits. 
 
The guarding requirements of Rule 239G1 are intended to limit the likelihood of 
communication workers: 
 

• Gaffing a supply cable attached to the structure. 

• Being exposed to an energized supply cable. 
 

See also: 
 

• Rule 239G3 that is specific regarding protection near trolley attachments. 

• Table 238-2 for vertical clearance requirements between trolley and 
communication construction. 
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