
 
 

Interpretation 
 

Section 41. 
Supply and communications systems—Rules for employers 

 
Rule 410A3 General Requirements—General      

(2007 Edition, page 246) 
(14 January 2009) IR558 
 
Does the term “potential exposure” mean “any possible exposure” or does it mean “an exposure with a 
strong possibility of occurring?” 
 
Discussion: The question arises because some people interpret the term “potential exposure” as meaning 
“any possible exposure” while others interpret it as meaning an exposure with some greater likelihood of 
occurring. 
 
The differing interpretations of “potential exposure” come about because the word “potential” has two 
primary meanings. The problem is that the Rule makes literal sense with either meaning, although one is far 
more fair and consistent with traditional tests. Webster’s Third New International Dictionary gives the first 
primary meaning of “potential” as “existing in possibility.” The second primary meaning is “having the 
capacity or a strong possibility for development into a state of actuality.” 
 
In the Rule, therefore, “potential exposure” can be interpreted as “any exposure existing in possibility” or it 
can be interpreted as “an exposure with a strong possibility” of actually occurring. After 1 January 2009, 
these differences in interpretation almost certainly will result in differences in application of the Rule. 
 
Interpretation 
The Interpretations Subcommittee has considered the subject Interpretation Request for Rule 410A3 and 
has developed a consensus report as follows: 
 
“See IR557.” From IR557: “The Rule 410A3 phrase ‘on or near energized parts or equipment’ includes 
conductors. In answer to the specific question, the Rule applies to energized insulated conductors (cables) 
in manholes as well as to overhead plant energized facilities. 
 
Employees working on a de-energized cable in a manhole may or may not require flash protection because 
of exposure to other energized cables or equipment in the manhole. Rule 410A3 requires an assessment of 
the potential for an electric arc and the wearing of protective clothing as appropriate. The employer is 
responsible for determining potential employee exposure, based on what activities will occur and to what 
extent such activities may potentially initiate an arc. 
 
While it is theoretically possible for an arc to occur whenever parts or equipment are energized, the 
likelihood—in part—is typically dependent upon the work being performed on energized facilities.  
Methods for determining potential employee exposure to arc hazards are normally site-specific and beyond 
the scope of this request for interpretation.” 
___________________________________________ 
 

National Electrical Safety Code and NESC are both registered trademarks and service marks of the Institute of Electrical and 
Electronics Engineers, Inc. The NESC is available from the Institute of Electrical and Electronics Engineers, Inc., 445 Hoes Lane, 
Piscataway, NJ 08854, USA (http://standards.ieee.org/). 

http://standards.ieee.org/

