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1. Please clarify if Rule 234D2 applies only to a current collection system using trolley poles.

Another overhead current collection device, a pantograph (a typical pantograph commonly used in the
States has a head width of about 6.5 ft), which collects current from a catenary system consisted of
messenger and contact wires, could only touch the bridge structure under two scenarios: a) when both the
contact wire and the messenger wire broke, resulting in the rise-up of the pantograph to make contact with
the bridge, provided the bridge is within reach of the spring up pantograph; b) the rail car is derailed to the
degree that the pantograph comes off the contact wire and springs up to touch the bridge. In both scenarios,
the pantograph could not make contact with the catenary wires and the bridge structure at the same time.

2. Footnote 5 of Table 234-2 states that “Where conductors passing under bridges are adequately guarded...” Please
clarify if “adequately guarded” refers to the guard requirements set forth in Rule 234D2 or any other means as
long as it can prevent unauthorized persons from touching the live wire.

Interpretation

The Interpretations Subcommittee has considered the subject Interpretation Request and has developed a consensus
report as follows:

“Rule 234D2 applies to current-collection systems using trolley poles. Pantographs are not covered in this rule.
In the absence of specific requirements, please see Rule 012C.

Guarding is defined; see Section 2, Definitions. Footnote 5 of Table 234-2 is general in nature. The footnote
covers any type of a conductor passing under a bridge; it is not limited to trolley or train contact conductors or
catenary. The objective of the footnote is to prevent contact by unauthorized persons when reduced clearances are
used. The objective of the guarding requirement in Rule 234D2 is to prevent simultaneous contact of the trolley
pole with both the trolley-contact conductor and the bridge structure. A properly designed guard can serve both
purposes.”
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