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Foreword

In response to repeated public inquiries and requests from C2
Committee members, the IEEE C2 Secretariat arranged for publica­
tion of Interpretation Requests received and Interpretations made
by the National Electrical Safety Code Subcommittee on Interpreta­
tions. The original requests have been lightly edited to remove
extraneous matter and focus on the C2 problem presented. Some
illustrations have been redrawn for publication. With these
exceptions, requests are in the form received.

The first volume, INTERPRETATIONS 1961-1977, published in
1978, included the first interpretation request received for the 6th
Edition of Part 2 (IR 92, May 1961) and ended with the last interpre­
tation issued in 1977 (IR 212). The second volume, INTERPRETA­
TIONS 1978-1980, continued with IR 213 issued in 1978 and ended
with the last interpretation issued in 1980 (IR 283). It also includes
all interpretations found in the archives and applying to the 5th and
prior editions of the Code (IR 11 through m90). Where no copy of
an interpretation request or an interpretation could be found in the
archives, this fact is noted. The third volume, INTERPRETATIONS
1981-1984, continued with interpretation m284 issued in 1981 and
ended with IR 361 issued in 1984. It also contains requests IR 362 to
IR 366, but did not include their interpretations, as the Interpreta­
tions Subcommittee still had them under consideration at press time.
INTERPRETATIONS 1984-1987 incorporated IR 362 to IR 366
with their interpretations, continued with IR 367, issued in 1984, and
ended with IR 415, which was requested in 1987. The next volume,
INTERPRETATIONS 1988-1990, incorporates interpretations for
IR 407, IR 413, and IR 414, which were not included in the previous
volume, and includes interpretation requests through IR 443.

The First Interim Collection 1991-1993 provided interpretations
for IR 442 and IR 443, which were still under consideration at press
time of the previous volume. In addition, it incorporated interpreta­
tions for IR 444 through IR 447. This volume, the Second Interim
Collection 1991-1993, provides interpretations for IR 448 through
IR 453. It also contains request IR 454, although an interpretation
has not yet been provided for it.

The Secretariat hopes that the publication of all interpretations
will prove helpful to those concerned with the National Electrical
Safety Code.





Procedure for Requesting an Interpretation

Requests for interpretation should be addressed to:

Secretary for Interpretations
National Electrical Safety Code Committee, ANSI C2
IEEE Standards Office
445 Hoes Lane
P.O. Box 1331
Piscataway, NJ 08855-1331

Requests for interpretations should include:

1. The rule number in question.
2. The applicable conditions for the case in question.

Line drawings should be black ink or excellent black pencil
originals. Photos should be black-and-white glossy prints. These
illustrations must be reproduced for committee circulation and
eventually will be used to supplement the text of our next~d1tion.

Clear diagrams and pictures will make the work of interpretatior:
easier and more valuable to C2 users.

Requests, including all supplementary material, must be in a form
that is easily reproduced. If suitable for Subcommittee considera­
tion, requests will be sent to the Interpretations Subcommittee. After
consideration by the Subcommittee, which may involve many
exchanges of correspondence, the inquirer will be notified of the
Subcommittee's decision. Decisions will be published from time to
time in cumulative form and may be ordered from IEEE.

Interpretations are issued to explain and clarify the intent of
specific rules and are not intended to supply consulting information
on the application of the code. The Interpretations Subcommittee
does not make new rules to fit situations not yet covered.
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92Bl 92Bl

Section 9. Grounding Mlt!thods for Electric Supply
and Communication Facilities

92Bl

Use ofgrounded conductor as a grounding conductor for
bonding DODCUlTeDt-carrying metal parts

REQUEST (Feb. 8,91) IR448
I recently became involved with the inspection of the grounding

of metal poles for highway lighting. The project consists of service
equipment feeding 120 V fixtures mounted on metal poles. The fix­
tures are fed with underground branch circuit~. A ground rod is
driven at each pole.

The standards used in designing the project were taken from a
company that is bound by the National Electrical Safety Code. The
State Statutes require us to use ANSIINFPA 70-1990, National Elec­
trical Code.

This company's specifications require using the grounded
(neutral) conductor not only as the multiwire branch circuit conduc­
tor, but also as the equipment grounding conductor for bonding the
noncurrent-carrying metal parts. Their standards experts quoted
NESC Section 9 (92B1) as the source for requiring the use of the
grounded conductor as a grounding conductor. I am enclosing a
drawing of the company's requirements.

Section 410-15 (b) of the NEC requires the metal poles be bonded
with a grounding conductor recognized by Section 250-91 (b). Sec­
tion 250-61 (b) is very specific in not allowing the use of the
grounded conductor for grounding the noncurrent-carrying metal
parts of equipment on the load side of the service disconnecting
means.

I feel that Section 92B1 of the NESC agrees with the NEC by stat­
ing, "The grounding connections shall be made at the source, and at
the line side of all service equipment." I would appreciate an inter­
pretation of Section 9 of the NESC on using the grounded conductor
as a grounding conductor for bonding the noncurrent-carrying
metal parts in a situation similar to the one described.
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secondary neutral to ground street light brackets. STREET LIGHT
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To ensure that the breakaway base functions in the proper manner, the '12
ground conductor shall run through the grounding lug and connect to the
neutral conductor. The grounding lug is too large for the #12 conductor and a
small piece of .4 copperweld or #6 copper shall be used to fill the lug. See
Street Light Chapter for complete wiring installation detail.

Use sma 11 p1ece
14 copperweld
or '6 copper­
as filler.

'12 copper, white,
to light fi xture

Ground Lug
Code Ho. 3708920

1.6 copper or
14 aluminum

_Steel standard
base plate

Pol e Ground Pote Ground

Figm448-1
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92Bl92Bl

INTERPRETATION
The fundamental question to be answered is whether the NEC or

the NESC should be applied. The NESC applies if the facility is op­
erated and maintained by a utility, as covered by Rule 011. Under
these conditions, the grounding system described in the request for
interpretation meets NESC requirements. Specifically, the NESC
does not require a separate grounding conductor, in parallel with an
effectively grounded neutral, for grounding of metal poles.

However, the requestor states: "The project consists of service
euqipment feeding 120 V flXtures...on metal poles...fed with under­
ground branch circuits." If this project consists of a low-voltage dis­
tribution system operated and maintained by a nonutility entity, the
NEC applies. The NESC Interpretations Subcommittee is not em­
powered to interpret NEC requirements.

13





234Cl 234C1

o
lo
<D

ROOF EAVE

SECONDARY

TRANSFORMER

40'0"

a:o
8
w
C)
«a:«
C)

ROAD

COBBLESTONE -.J
SIDEWALK

---------- .Ll-__..u.~ -----------

Figm453-2
Side View

20



234C
Rule 234C, Table 234-1

234C

Horizontal clearance from structure that leans from the
vertical

REQUEST (Jul. 29,91) IR454
Our Association is faced with the need to establish the clearance

requirement of the National Electrical Safety Code for power lines
in the phase to ground voltage range of 750 V to 8.7 kV that pass
near water tanks of heights which make vertical clearance imprac­
tical.

The tanks are constructed similar to the attached drawing with
four metal legs supporting the tanks. The horizontal distance be­
tween legs is greater at the ground than at the tank. In any of our
tank locations (as represented on the attached drawing) the horizon­
tal distance clearance requirement and the diagonal distance from
the conductor to the nearest point on the structure 15 greater than
the vertical clearance requirement of Table 234-1. Also, the conduc­
tors are higher above ground than the code requirement by Table
232-1.

Our understanding of the clearance envelope is indicated on the
attached drawing; however, the code is not clear in Section 234C as
to how the horizontal requirement should be applied to a side of the
water tank support leg that has a slight lean such as is the case on
our attached drawing. Also, the Clearance Diagrams for Building
and Other Structures in Figure 234-1 do not address our specific
concern. In each of these clearance diagrams the horizontal
measurement is from a vertical surface. Should the horizontal mea­
surement be made horizontally from the conductor to the leaning
support leg or perpendicular to the support leg out to the conductor?

INTERPRETATION
(In process)
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Figm454-1
Top View
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234C
NOTES:
(1) A permanent ladder is attached for

access to the top of the tank.
(2) Tank is supported by four steel legs.
(3) Tank is cylindrical with rounded top

and bottom.
(4) The position of the conductors rela­

tive to the tank are in the maximum
displaced position 'toward the tank
according to Rule 234 for conductor
temperature, loading, and wind dis­
placement.

(5) This request is in the Medium Loading
District with span length less than 250
ft between the supporting power pole
on each side of the water tank.
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23401

Ru1e234Cl
23401

Definition ofzone for raising ladders

REQUEST (JuI. 11, 91) IR453
Please explain the meaning of the last five lines of Rule 234Cl­

the zone as applied under the conditions shown in the enclosed
figures.

1. Ladder Space
Where buildings or other installations exceed three stories [or
50 feet (15 m)] in height, overhead lines should be arranged
where practical so that a clear space or zone at least 6 feet
(1.80 m) wide will be left either adjacent to the building or
beginning not over 8 feet (2.45 m) from the building, to facili­
tate the raising ofladders where necessary.for fire fighting.
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Figm453-1
Top View

19



234Cl 234C1

o
lo
<D

ROOF EAVE

SECONDARY

TRANSFORMER

40'0"

a:o
8
w
C)
«a:«
C)

ROAD

COBBLESTONE -.J
SIDEWALK

---------- .Ll-__..u.~ -----------

Figm453-2
Side View

20



264B and 264G2234Cl

INTERPRETATION
The description of the clear space or zone in Rule 234Cl is

specific; it is a clear space at least 6 ft wide located either:
(a) adjacent to the building, or
(b) beginning not over 8 ft from the building
Application of Rule 234Cl is as follows:
1. It applies where buildings or other installations exceed three

stories or 50 ft in height.
2. It is a "should" or advisory rule, to be followed insofar as

practical (see Rule 015, 1987 Edition).
3. It does not apply if the Exception to Rule 234Cl governs.
4. See also Rule 234A1, 1987 Edition, for wind displacement

requirements.
The Interpretations Subcommittee cannot comment on specific

installations such as the graphic included with your request for
interpretation, as this would constitute consulting advice.

Rule 26m and Rule 264G2

Strength ofguy and anchor assembly

REQUEST (Ap. 8,91) IR451
The strength required for the anchor and rod assembly is given in

Rule 264G2 as "an ultimate strength not less than that required of
the guy(s) by Rule 264B." Rule 264B says, "For guy wires conform­
ing to ASTM Standards, the minimum breaking strength value
the~ein defined shall be the rated breaking strength required in this
code."

Do these two rules only require the guy and anchor assembly to
"meet the requirements of Section 26 for the applicable grade of
construction" or do they additionally require the strength of the an­
chor assembly in all cases to exceed the rated breaking strength of
any guy wire that conforms to ASTM Standards? In other words, do
Rules 264G2 and 264B prohibit the use ofa 10 M guy in an 8000 Ib
anchor assembly?

21



'1:77264B and 264G2

INTERPRETATION
The general rules for guying are given in Rule 264; specific

strength requirements are contained in Rules 261, 262, and 263 for
various grades of construction.

Rule 264G2 requires the anchor and rod assembly to have an ul­
timate strength not less than that required ofthe guy by Rule 264B.
Note that the anchor and rod assembly must meet the strength re­
quired of the guy for the applicable grade of construction. The rules
do not prohibit use of an oversize guy with an anchor-rod assembly
sized to meet the rules.

RuleZ17

Definition ofrated ultimate strength

REQUEST (Jul. 8, 91) IR452
I am working on a special assignment calling for me to make rec­

ommendation regarding the sizing of insulators and hardware.
With respect to M&E ratings of insulators, paragraph 272 refers

to ANSI C29.1 through 7 for voltage data, paragraph 273 refers to
ANSI C29.1 for insulation level data, and paragraph 274 refers to
applicable American National Standards for testing procedures.

Paragraph 277 says insulators shall withstand all applicable loads
specified in Section 25, except those of Rule 250C, without exceeding
certain percentages of their rated ultimate strength for specific ap­
plications.

-What is meant by "their rated ultimate strength"? Is it the ANSI
rating, or the supplier rating, for a given ANSI Class?

In the NOTES under paragraph 277, note 2 says see ANSI C29.1.
Are the line designers restricted to no more than the given
percentages in paragraph 277, of the ANSI M&E Ratings, or of the
Supplier's (Manufacturer's) M&E ratings?

Many companies are selecting insulators based on the supplier's
catalogue ratings, while others such as REA are working with ANSI
M&E ratings.

22



~7 279A2b(2)

INTERPRETATION (Nov. 18, 91)
Insulators having manufacturer's ratings which differ from those

listed in ANSI C29.1 may be used. Note 2 is provided for reference.
Insulators shall be tested by the manufacturer in accordance with

applicable American National Standards; see Rule 274. Also, rated
ultimate strength must be based on the strength under actual long­
tenn duration of the loads that will be applied to the insulator during
its use, as discussed in IR 395 (Oct. 26, 86).

Rule 279A2b(2)

Installation ofguy insulators

REQUEST (Mar. 12,91) IR449
We have reviewed the NESC Rule 279 pertaining to guy insula­

tors, related rules, applicable interpretations, and the discussions of
the 1944 NESC (H39) and the 1949 NESC (H43). However, it is ap­
parent that Rule 279A2b(2) can be interpreted in several ways re­
sulting in widely differing guying practices. This rule will be used as
guidance in the design of a guying standard for those cases where
guys should or must include guy insulators. Conditions under which
this rule applies include the guying of transmission or distribution
structures with and without distribution underbuild or other types
of underbuilds. A succinct response to the following three questions
should satisfy our request for interpretation.

1. Does Rule 279A2b(2) require guy insulators to be installed in
a manner that protects line workers in the work space from
the potential hazard of a grounded guy?

2. Does Rule 279A2b(2) require guy insulators to be installed in
a guy wire in a manner that protects the public from expo­
sure to a metallic portion of the guy wire that may become
energized due to the failure of one or more system compo­
nents?

23



279A2b(2) 279A2b(2)

3. Does Rule 279A2b(2) require guy insulators to be installed in
a guy wire in a manner that protects the public from expo­
sure to a metallic portion of the guy wire that may become
energized due to a jerked or oscillated power conductor or
guy?

INTERPRETATION
The answers to your questions regarding Rule 279A2b(2) are:
1. No. Rule 279 requires guy insulators for ungrounded guys

only, under specified conditions. Therefore, the NESC does
not require guy insulators to protect line workers from a
grounded guy. Neither does the NESC prohibit such insula­
tors.

2. The requirement for guy insulators, which applies only to
ungrounded guys, is intended to protect the public against an
abnormal situation, such as an energized guy due to a slack
or broken conductor or guy. The requirement (attached or
exposed to Rule 279A2a) is specific; it is not intended to cover
all possible component failures.

3. Yes, as applied to ungrounded guys. See also answer to ques­
tion 2.

Note that the answers to questions 2 and 3 do not apply to guys
that are grounded in accordance with Rule 215C2.


