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Interpretation Request #1 
Clause: 10.3, 10.3.1

Subclause 10.3 - Applied-voltage tests and subclause 10.3.3 - Ground connections 
during the test states, “A normal power frequency such as 60 Hz shall be used and the 
duration of the test shall be 1 min.”

If the test lab only has 50 Hz available for testing, is that acceptable? There are different 
opinions that weigh in on both sides of the issue. Some say that if you use 50 Hz than 
you have to adjust the test duration to 72 seconds to account for an equivalent number 
of peak voltages seen during the length of the test. Other say that as long as the fre-
quency is between 45-65 Hz than a test duration of 60 seconds is fine ... one reason be-
ing that the at less than 60 Hz the wave form is wider so that at these lower frequencies 
the cable is subjected to a voltage the levels between 97% and 100% for a longer period 
of time per cycle. In any event, what is the Working Group official response or ruling?

Interpretation Response 
This question out to several members within the Dielectric Test Subcommittee, both 
to manufacturing and utility representatives, and received five responses. All but one 
commented that the test duration should be for one minute regardless of whether the 
applied frequency was 50 or 60 Hz. Perhaps the most useful response of these was ac-
tually an admonishment that we don’t really need an interpretation here since standards 
are already clear on this subject. Specifically, the initial sentence of subclause 10.3.3 
of C57.12.91 states: “A normal power frequency such as 60 Hz shall be used and the 
duration of the test shall be 1 min.” The italicized words are key here. C57.12.91 also 
references IEEE 4 in Clause 2. Article 6.1.1, Requirements for the test voltage, within 
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Clause 6, Tests with alternating voltage, within IEEE 4 states: “The test voltage shall be 
an alternating voltage having a frequency in the range of 45-65 Hz, normally referred to 
as power frequency voltage.” Hence, the standards are indeed quite clear; the test dura-
tion shall be 1 min regardless of whether the applied frequency is 60 or 50 Hz. Another 
response indicated that IEC standards specifies that the 1 min duration applies to test 
frequencies not less than 80 % of the rated frequency. Hence, IEEE is in line with other 
standards within the industry.


