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Interpretation Request #1 
(2-05/06 - use of 802.1X™ uncontrolled port by 802.11i) Topic: Conflicting statements 
in 802.11i on the use of the 802.1X uncontrolled port Relevant Clauses: 5.4.2.2, 6.1.4, 
8.5.4 Classification: Unambigious

In 5.4.2.2: “However, a given protocol may need to bypass the authorization function 
and make use of the IEEE 802.1X Uncontrolled Port.”
In 6.1.4: “The IEEE 802.1X Controlled/Uncontrolled Ports discard the MSDU if the Con-
trolled Port is not enabled or if the MSDU does not represent an IEEE 802.1X frame.”

The applicable conditions for the case in question is a non-IEEE 802.1X frame such an IP 
datagram allowed to make use of IEEE 802.1X Uncontrolled Port before Controlled Port 
is enabled in a certain case? The question comes up because IETF PANA WG is defining 
a mode in which PANA protocol messages, carried in IP datagrams, make use of IEEE 
802.1X Uncontrolled Port over IEEE 802.11i.

It appears that there is a strict architectural boundary between IEEE 802.11i and IEEE 
802.1X in that the IEEE 802.11i state machines order and filter events that are related 
to IEEE 802.1X so that IEEE 802.1X™ state machines can process them. If so, how IEEE 
802.1X state machines process those events should be governed by IEEE 802.1X, not by 
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IEEE 802.11i. In that sense, shouldn’t the above quoted text in both 5.4.2.2 and 6.1.4 
be interpreted as informative, not normative?

Interpretation Response #1 
The standard is unambiguous on this issue. While 5.4.2.2 states a general capability of 
IEEE 802.1X, 6.1.4 places a limitation on this usage in IEEE 802.11. Subclause 8.5.4 
further specifies this limitation in an ESS:

In an ESS, the AP indicates that the IEEE 802.11™ link is available by invoking the 
MLME-ASSOCIATE.indication or MLME-REASSOCIATE.indication primitive. At this point 
the Authenticator’s Controlled Port corresponding to the STA’s association is blocked, and 
communication of all non-IEEE 802.1X MSDUs sent or received via the Controlled Port is 
not authorized.

Interpretation Request #2 
2-05/06 (use of 802.1X uncontrolled port by 802.11i) Topic: conflicting statements in 
802.11i on the use of the 802.1X uncontrolled port Relevant Clause: 5.4.2.2, 6.1.4, 
8.5.4 Classification: Unambiguous

The following interpretation is requested:

1. The specific designation of the standard, including the year of publication: IEEE Std 
802.11i 2004

2. The specific subsection being questioned

In Clause 5.4.2.2:

“However, a given protocol may need to bypass the authorization function and make use 
of the IEEE 802.1X Uncontrolled Port.”

In Clause 6.1.4:

“The IEEE 802.1X Controlled/Uncontrolled Ports discard the MSDU if the Controlled Port 
is not enabled or if the MSDU does not represent an IEEE 802.1X frame.”

3. The applicable conditions for the case in question

Is a non-802.1X frame such an IP datagram allowed to make use of 802.1X Uncontrolled 
Port before Controlled Port is enabled in a certain case? The question comes up because 
IETF PANA WG is defining a mode in which PANA protocol messages, carried in IP data-
grams, make use of 802.1X Uncontrolled Port over 802.11i.

It appears that there is a strict architectural boundary between 802.11i and 802.1X in 
that the 802.11i state machines order and filter events that are related to 802.1X so 
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that 802.1X state machines can process them. If so, how 802.1X state machines process 
those events should be governed by 802.1X, not by 802.11i. In that sense, shouldn’t the 
above quoted text in both Clause 5.4.2.2 and Clause 6.1.4 be interpreted as informative, 
not normative?

Interpretation Response #2 
The standard is unambiguous on this issue. While 5.4.2.2 states a general capability of 
802.1X, clause 6.1.4 places a limitation on this usage in 802.11. Clause 8.5.4 further 
specifies this limitation in an ESS:

In an ESS, the AP indicates that the IEEE 802.11 link is available by invoking the 
MLME-ASSOCIATE.indication or MLME-REASSOCIATE.indication primitive. At this point 
the Authenticator’s Controlled Port corresponding to the STA’s association is blocked, and 
communication of all non-IEEE 802.1X MSDUs sent or received via the Controlled Port is 
not authorized.


