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Interpretation Request #1 
Can capacitors manufactured to this standard be applied with continuous operating volt-
ages at 110% or below of the rated nameplate nominal voltage when this rms operating 
voltage contains harmonics and the capacitors are installed in a normal transmission 
substation shunt harmonic capacitor bank configuration for VAR support and the condi-
tions of item a) and c) in section 5.2.3 of IEEE Standard 18-1992 are not exceeded?

Reason for Request: 
Subclause 8.3.1 of IEEE Std 18-1992 again states that the capacitor should be able to 
operate continuously at 110% rated rms voltage including harmonics. Subclause 3.1.2.3 
in the ratings section of IEEE Std 1036-1992, IEEE Application Guide also repeats what 
is stated in 5.2.3 of IEEE Std 18-1992. Subclause 5.5.1 of IEEE Std 1036-1992 states:

“... IEEE Std 18-1992 gives limitations on voltage ... which can be used to determine the 
maximum allowable harmonic limits. IEEE Std 18-1992 indicates that the capacitor can 
be applied continuously within the following limitations, including harmonic currents:

a) 110% of rated rms voltage b) 120% of rated peak voltage...”However, 6.1 of IEEE Std 
1036-1992 on Harmonic Filters states:

“The allowable overload limits of capacitors based on IEEE Std 18-1992 are as follows:

a) Kilovar - 135% b) RMS voltage - 110% C) Sum of peak voltages - 120% D) RMS cur-
rent - 180%

These overload capabilities are to be used for contingency conditions while normal duty 
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is to be within the capacitor rating. All of these parameters should be checked when 
applying capacitors in a harmonic environment, especially if the capacitors are part of a 
filter. ...”

The last two sentences of this quote from 6.1 of IEEE Application Guide (IEEE Std 1036-
1992) appears to contradict the ratings section of IEEE Std 18-1992 that states the ca-
pacitors should be able to continuously operate at 110% of the rated rms voltage which 
includes harmonics.

If the answer to this question is yes, then the last two sentences from IEEE Std 1036-
1992 quoted in this interpretation request should be changed to reflect the ability of the 
capacitors to operate continuously at 110% RMS voltage including harmonics based on 
their ratings. This is the first mention of contingency conditions.

If the answer to this question is no, then the last two statements quoted from IEEE Std 
1036-1992 are correct. This would then mean the other sections quoted for the ratings 
in both IEEE Standards 18-1992 and IEEE Std 1036-1992, as well as other sections, 
should all be changed to reflect that the ratings are only temporary ratings for contin-
gencies.

Interpretation Response 
When a unit, or an element in a unit, fails the voltage will increase on the remaining 
units (elements). The 110% maximum continuous overvoltage capability is provided 
to allow the bank (units) to stay in service for the failure of at least one unit (element) 
in an effort to keep the bank in service as long as possible. An informal survey of the 
capacitor subcommittee several years ago showed that the majority of users designed 
their capacitor banks to operate the units at or below the rated voltage of the unit. For 
the loss of units (elements) in the bank the relaying was typically set to alarm at 105% 
rated voltage and trip on unbalance when the voltage exceeded 110% rated voltage. 
This is typically how the 110% continuous voltage capability is utilized. Since the units 
are designed to operate and remain in service continuously for this contingency bank 
condition this is not referred to as an abnormal service condition.

The standard has always defined the limits for the maximum continuous voltage, current 
and kvar, but it came to the attention of the Capacitor Subcommittee that banks were at 
times being designed and expected to operate at these limits on a nominal design basis. 
The maximum continuous voltage limit (110% of rated voltage) was always intended 
for contingencies and not intended to be used for a nominal design basis. Language was 
added in IEEE 18-2002 to clarify that capacitors are designed to be operated at or below 
their rated voltage, and be capable of continuous operation under contingency system 
and bank conditions provided that none of the following limitations are exceeded:

1) 110% of rated rms voltage 2) 120% of rated peak voltage, including harmonics 3) 
135% of nominal rms current 4) 135% of rated kvar
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Note that the continuous current capability for contingencies was changed from 180% in 
previous versions to 135% in the current standard. It came to the attention of the Sub-
committee that users were applying the 180% rating in design of harmonic filters. The 
Subcommittee did not foresee the 180% overcurrent rating being applied in this manner, 
and noted that previous units may have had this capability but allowing 180% continu-
ous current through a capacitor was not a desirable situation as it may cause the rated 
kvar output to exceed the 135% limit. Therefore the maximum overcurrent capability 
was changed to be in agreement with the maximum allowable kvar output.

Mr. Field kept referring back and forth between IEEE 18 and IEEE 1036 on how the rat-
ed voltage was discussed. One point of clarification is that IEEE 18 is a standard for the 
units only, and IEEE 1036 contains guidelines for the application of capacitor units in a 
capacitor bank. Also, there is now an application guide for harmonic filters, IEEE 1531, 
which addresses the selection of components, protection and control of harmonic filters. 
Guidelines for protection of shunt capacitor banks can be found in IEEE C37.99.

Capacitor banks are not intended to be applied where the maximum operating voltage 
exceeds the nominal voltage rating of the capacitor bank. If a power system operates 
at higher than nominal system voltage then the user should take that into consideration 
when designing the bank and choose an appropriate unit voltage rating to assure the 
units operate within 100% of rated voltage. The user of course can choose to operate 
the units at 110% of rated for the nominal design basis if they are willing to take the 
risk of losing the capacitor bank for the failure of one unit (element). If the user chooses 
to do so they may want to consult the manufacturer for recommendations on protection 
for failures in the bank.

There was also a question about the normal service conditions section, 4.1. Section 4.1 
c) states “The voltage applied between terminals does not exceed the rated voltage by 
more than the tolerance specified 5.3“ and section 4.1 e) states “the applied voltage in-
cluding harmonics does not exceed the limit specified in 5.3.“ The Subcommittee agrees 
this is confusing and thanks you for pointing this out. Only 4.1 e) should be stated and it 
applies to the unit. We will remove 4.1 c) in the next revision.

There was also a question of section 6.7.2.1 and 7.9.2.3 mentioning operation at 110% 
rated voltage for fuses and thermal stability test. Since the units are expected to stay 
in service for bank contingencies up to 110% rated voltage the fuses should be rated to 
withstand this overvoltage as well. And the thermal stability test would need to reflect 
this as well.


